Θυμάστε το σλόγκαν «this is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα) που ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές hashtag στο Twitter παγκοσμίως όταν οι Ευρωπαίοι με οδηγό τους Γερμανούς πίεζαν την Ελλάδα να λάβει τα πλέον σκληρά μνημονιακά μέτρα το 2015; Κάπως έτσι μάλλον θα αισθάνεται τώρα η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι, βλέποντας το κεντροδεξιό ΕΛΚ να συμμαχεί με τους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών, τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς και τον Φιλελεύθερο Μακρόν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ

Χωρίς να γίνει κάποια συζήτηση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, παρακάμπτοντας επιδεικτικά και διόλου δημοκρατικά την ίδια την Τζώρτζια Μελόνι, που επικράτησε κατά κράτος στις εκλογές στην Ιταλία όπως και την ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει, το ECR, η οποία έχει αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τους Φιλελεύθερους.

Η κ. Μελόνι δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της. Κατήγγειλε την «ολιγαρχία» των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι κατά την διάρκεια της άτυπης συνόδου της προηγούμενης εβδομάδος έπεσαν στο τραπέζι ονόματα για τα ανώτατα αξιώματα που ήταν το αποτέλεσμα τριμερών διαπραγματεύσεων, «χωρίς καν το πρόσχημα μιας ανοιχτής συζήτησης, με βάση το πώς οι πολίτες είχαν μιλήσει στην κάλπη».

«Μου φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, υπήρξε απροθυμία να λογοδοτήσουν για το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη», πρόσθεσε σχολιάζοντας την ουσία της συμφωνίας.

Για τη Μελόνι αλλά και κάθε εχέφρων άνθρωπο, οι πολίτες της ΕΕ ζήτησαν αλλαγή στάσης απορρίπτοντας τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις «σε πολλά από τα μεγάλα ευρωπαϊκά έθνη, τα οποία είναι επίσης πολύ συχνά οι δυνάμεις που υπαγόρευσαν τις πολιτικές της Ένωσης τα τελευταία χρόνια». Προφανώς αναφέρεται στην Γερμανία και την Γαλλία, που ήταν οι βασικοί διαπραγματευτές στη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους καταψηφίστηκαν με σφοδρότητα από τους πολίτες στην κάλπη. Αλλά για τους Ευρωπαίους αυτά είναι...λεπτομέρειες Είναι προφανές ότι Βρυξέλλες και Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν για μια ακόμη φορά αυτό ακριβώς για το οποίο τους καταψήφισαν οι πολίτες. Να αποφασίζουν κατά το δοκούν, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να λαμβάνουν υπ όψη την ετυμηγορία των Ευρωπαίων πολιτών. Τοποθετώντας ως πρόεδρο της Κομμισσιόν την κ. Φον ντερ Λάυεν εναντίον της οποία εκκρεμούν σοβαρά ερωτηματικά για τις διαπραγματεύσεις της με την Pfizer όσον αφορά τα εμβόλια και επι κεφαλης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου από την πρωθυπουργία στην Πορτογαλία λόγω της διερευνήσεως υποθέσεως διαφθοράς. Αυτές δηλαδή είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές που έχουν να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Έτσι θα ξανακερδίσουν την κλονισμένη εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών; Με μια πρόεδρο της Κομμισσιόν που αμφισβητείται ποικιλοτρόπως και έναν πρώην Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας που και παραιτήθηκε και το κόμμα του έχασε τις μετέπειτα εκλογές; Όσο για την επιλογή του προσώπου που θα τεθεί επί κεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, την Φιλελεύθερη Εσθονή Κάγια Κάλλας είναι σαφές ότι προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής αποτελεί πλέον έστω και φαινομενικά η Ουκρανία και μόνο. Η Κύπρος κείται μακράν για τους Ευρωπαίους...

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")

Διαβάστε ακόμα