«Μεταγραφή αεροδρομίου» προμηνύεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον πρώην ισχυρό άνδρα της BP, Bernard Looney, να ετοιμάζει τη δυναμική του επιστροφή στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι Financial Times

ο Looney έχει ήδη συναντηθεί με πρόσωπα- κλειδιά στον ενεργειακό τομέα του βασιλείου. Μολονότι θεωρείται δύσκολο για τον Looney να αναλάβει κάποια επίσημη θέση στους ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΑΕ, είναι πιθανό να επιλέξει έναν ρόλο ανεξάρτητου επενδυτή εκ μέρους του Άμπου Ντάμπι

Ο Looney διετέλεσε CEO της BP από το 2020 μέχρι το 2023, έχοντας ξεκινήσει από τις παραγωγικές θέσεις της εταιρείας και διανύσει όλη του την καριέρα εκεί. Ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με την προσπάθεια μεταστροφής της BP προς την πράσινη μετάβαση, μία απόφαση που εν πολλοίς έχει ανατραπεί από τον διάδοχό του, Murray Auchincloss. Η θητεία του στο τιμόνι του βρετανικού ενεργειακού γίγαντα διακόπηκε όταν κατηγορήθηκε για απρεπείς σχέσεις με εργαζόμενες της εταιρείας. Παρά το άδοξο τέλος του στη BP, η μακροχρόνια εμπειρία και το ξεχωριστό όραμα του Looney σημαίνει ότι συνεχίζει να έχει πολλές διεθνείς επαφές στον χώρο της ενέργειας.

Μία από αυτές είναι και ο Σουλτάνος Ahmed Al Jaber, Υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, CEOτης ADNOC, και Πρόεδρος της Masdar— του πολυσυζητημένου νέου ιδιοκτήτη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο άντρες γνωρίζονται χρόνια και εκτιμούν ιδιαίτερα ο ένας τον άλλον, με τον Looney να έχει στηρίξει δημόσια τον Σουλτάνο με αφορμή διάφορες αμφιλεγόμενες αποφάσεις του. Ένας άλλος ισχυρός παίκτης που έχει συναντηθεί με τον Looney είναι το μέλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan. Ο ρόλος του στις πολιτικές εξελίξεις των ΗΑΕ δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ενώ ο ίδιος έχει εμπλακεί σε μία σειρά «σκανδάλων».

Η θέση των συνομιλητών του Looney αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που του αποδίδει η πολιτική ηγεσία των ΗΑΕ. Εξαιτίας της εμπειρίας του, είναι μάλλον δύσκολο για τον Looney να αποδεχθεί μία θέση κατώτερη του CEO των μεγάλων ενεργειακών ομίλων των ΗΑΕ. Για τους αναλυτές, οι επαφές ενδεχομένως αφορούν τον Looney ως έναν επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων που θα αναλάβει δράση ως εκπρόσωπος των ΗΑΕ. Αυτό θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του βασιλείου, το οποίο αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς— ειδικά στον τομέα της ενέργειας που γνωρίζει καλά.

Οι γνώστες της αγοράς αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση του Looney, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις των ΗΑΕ. Εξάλλου, η χώρα του Περσικού Κόλπου είναι γνωστή για την ισχυρή θέση της στη Μέση Ανατολή, η οποία της επιτρέπει να ελίσσεται και στα δύο κυρίαρχα μπλοκ της σημερινής γεωπολιτικής πραγματικότητας: Την παραδοσιακή συμμαχία της Ουάσιγκτον, αλλά και τον άξονα Κίνας-Ρωσίας.