Βρετανία: Οι Εταιρείες Πετρελαίου και Φ. Αερίου της Βόρειας Θάλασσας Ζητούν Από τον Νέο Πρωθυπουργό να Ξεκαθαρίσει τη Θέση του για τον Φόρο Έκτακτων Κερδών

Βρετανία: Οι Εταιρείες Πετρελαίου και Φ. Αερίου της Βόρειας Θάλασσας Ζητούν Από τον Νέο Πρωθυπουργό να Ξεκαθαρίσει τη Θέση του για τον Φόρο Έκτακτων Κερδών
energia.gr
Παρ, 5 Ιουλίου 2024 - 16:17

Τα πρώτα μηνύματα στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, στέλνει η αγορά ενέργειας και, ειδικότερα, ο κλάδος της παραγωγής υδρογονανθράκων

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας ζήτησαν από τον Εργατικό πρωθυπουργό, μία μέρα μόλις μετά την χθεσινή εκλογική του νίκη, να αποσαφηνίσει την προεκλογική του υπόσχεση για αύξηση της φορολογίας στον κλάδο, προειδοποιώντας τον, παράλληλα, ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία μείωση της παραγωγής και των εσόδων.

Το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ ανέβηκε στην εξουσία στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, δίνοντας τέλος στα 14 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μανιφέστο του κόμματος περιλαμβάνει τη δέσμευση για ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, εν μέρει μέσα από την αύξηση των φόρων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι Εργατικοί έχουν, επίσης, υποσχεθεί να τερματίσουν την έκδοση νέων αδειών στη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας.

Ο David Whitehouse, Διευθύνων Σύμβουλος του βιομηχανικού οργανισμού Offshore Energies UK, δήλωσε ότι ο κλάδος και οι επενδυτές ανησυχούν βαθιά για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

«Αυτές οι πολιτικές, εάν δεν εφαρμοστούν σωστά και χωρίς τη συνεργασία της βιομηχανίας, θα απειλήσουν τις θέσεις εργασίας και θα υπονομεύσουν την απαλλαγή της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εκπομπές άνθρακα. Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», τόνισε ο Whitehouse σε δήλωσή του.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι θα αυξήσουν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2022 μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο σημερινός φόρος έκτακτων κερδών ύψους 35%, ο οποίος θα ισχύει έως το 2029, ανεβάζει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των παραγωγών στο 75%, μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν επίσης να καταργήσουν το λεγόμενο επίδομα επένδυσης, το οποίο εξαιρεί τα περισσότερα κέρδη που επανεπενδύονται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά έχουν δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες για τα σχέδιά τους αυτά. Ο David Latin, Πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Serica Energy, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει σαφήνεια, οι επενδύσεις και οι φόροι από τον κλάδο θα μειωθούν γρήγορα. «Υπάρχει αυτή η παρεξήγηση σύμφωνα με την οποία είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, χήνα και θα συνεχίσουμε να γεννάμε χρυσά αυγά. Αλλά αν δεν ταΐσετε τη χήνα με επενδυτικά δολάρια, θα σταματήσει και δεν θα υπάρξουν άλλα αυγά», δήλωσε ο Latin στο Reuters.


Όπως τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η έκτακτη εισφορά εξάλειψε τα περισσότερα κέρδη για τους παραγωγούς πέρυσι και πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Harbour Energy, του μεγαλύτερου παραγωγού της λεκάνης της Βόρειας Θάλασσας, μείωσαν τις επενδύσεις και προχώρησαν στην περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Πολλοί από τους παραγωγούς προσπαθούν τώρα να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία και σε περιοχές πέραν της Βόρειας Θάλασσας.


Ο Gilad Myerson, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της Ithaca Energy, δήλώσε ότι οι Εργατικοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ή της εισαγωγής καυσίμων. «Οι πολιτικές που έχουν προτείνει οι Εργατικοί στο Μανιφέστο τους απλώς θα αποδεκατίσουν την τοπική βιομηχανία και την τοπική παραγωγή», επισήμανε ο Myerson στο Reuters. «Η μόνη μου ελπίδα είναι ότι τώρα που βρίσκονται στην εξουσία θα επανεξετάσουν τις ενεργειακές τους πολιτικές και θα επικεντρωθούν στη λήψη οικονομικά σωστών αποφάσεων».

 

(φωτό άρθρου): Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, παραλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.