Έρχεται το Πρώτο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα — Ετοιμάζεται Σύμπραξη ΔΕΗ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ, και Masdar;

Έρχεται το Πρώτο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα — Ετοιμάζεται Σύμπραξη ΔΕΗ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ, και Masdar;
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 5 Ιουλίου 2024 - 17:02

Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, με πολλούς μεγάλους παίκτες στην αγορά ενέργειας να έχουν δείξει ενδιαφέρον. Μετά το πέρας των Ευρωεκλογών και την αποφυγή των κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να “πατήσει γκάζι” στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών. Οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές ΑΠΕ διεθνώς, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη ξεκινήσει πολλά σχετικά έργα

Συνεργασία γιγάντων δρομολογείται στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ελλάδας. Το πιλοτικό έργο βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και θα έχει ισχύ 485 MW. Η άδεια κατασκευής ανήκει στην πρόσφατα πωληθείσα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ως εκ τούτου, τόσο ο νέος ιδιοκτήτης Masdar, όσο και ο παλιός ιδιοκτήτης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της option συμμετοχής στα μελλοντικά έργα της εταιρείας, μπορούν να έχουν μερίδιο. Παράλληλα, η MORE, η θυγατρική της Motor Oil που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, εισέρχεται στο συγκεκριμένο project. Η συνεργασία των τριών πλευρών θα γίνει μέσω της Αιολική Προβατά, στην οποία ανήκει και η άδεια. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MORE θα ελέγχουν το 50% της ΑΠ, σύμφωνα με την ενημέρωσή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Ωστόσο, οι συνεργασίες δεν σταματούν εδώ. Η άδεια της Αιολική Προβατά είναι μία από τις δύο που έχουν δοθεί για την περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η δεύτερη ανήκει στη Θρακική Αιολική, η οποία ανήκε στον Όμιλο Κοπελούζου και πρόσφατα πωλήθηκε στη ΔΕΗ. Αυτή η άδεια αφορά σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 216 MW. Οι δύο αδειούχοι είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να συνεργαστούν στο επιστημονικό κομμάτι των έργων, δηλαδή τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες που απαιτούνται. Η θετική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, αλλά και το σημαντικό κόστος κατασκευής των υπεράκτιων μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση της συνεργασίας και σε λειτουργικό επίπεδο. Δηλαδή, τα δύο αιολικά πάρκα θα ενώνονταν, αγγίζοντας τα 700 MW ισχύος, με τις ΔΕΗ, MORE, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχουν περίπου 200 MW η καθεμία. Οι εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε άλλα έργα, επομένως ένα τέτοιο σενάριο είναι καθόλα πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό έργο, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση είχε πατήσει παύση στο ζήτημα των αιολικών πάρκων τους τελευταίους μήνες, με τη Δαμόκλειο Σπάθη των Ευρωεκλογών να κρέμεται πάνω από το Μαξίμου. Έχοντας περάσει αυτόν τον σκόπελο, το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να επιταχύνει τις διαδικασίες. Επί του παρόντος, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την εγκατάσταση 1,9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτή η ισχύς θα χωριστεί σε 5-6 περιοχές— εκτός από το Θρακικό Πέλαγος, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κρήτη, με τρία διαφορετικά οικόπεδα να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ρόδος, και η Γυάρος. 

Οι σχεδιαζόμενες υπεράκτιες αιολικές μονάδες στην Ελλάδα. Πηγή: ΕΔΕΥΕΠ.


Σε πρώτη φάση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία— που φτάνουν τα εννιά— θα πρέπει να εκδώσουν ΚΥΑ όπου θα εγκρίνουν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Κατόπιν της ΚΥΑ, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα οριοθετεί τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τέλος, θα ξεκινήσουν οι πολύμηνες έρευνες που θα οδηγήσουν στη φάση των διαγωνισμών.

Η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών μονάδων είναι αρκετά πιο δυσχερής και κοστοβόρα σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται σε αγροτικές περιοχές. Η επιτυχία μίας τέτοιας μεγάλης επένδυσης απαιτεί οικονομίες κλίμακος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η γεωμορφολογία της που αφενός, επιτρέπει την εγκατάσταση πλωτών αιολικών χάρη στα μεγάλα βάθη των υδάτων και αφετέρου, ενισχύει την παρουσία ανέμων συγκριτικά με τα γειτονικά κράτη, πλην των δυτικών ακτών της Τουρκίας. Πέρα από τις προαναφερθείσες, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν στραφεί σε διεθνείς συνεργασίες με σκοπό την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μεταξύ αυτών η Mytilineos, η Helleniq Energy, και η Ιντρακάτ.