Ένα μεγάλο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, η Κάτω Βουλή της χώρας υπερψήφισε έναν νόμο που επιτρέπει την ελεύθερη τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε μπαλκόνια. Το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των εγκατεστημένων οικιακών μονάδων, μία τάση που ήδη έχει επιταχυνθεί μετά την ενεργειακή κρίση

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαμερισμάτων να τοποθετήσουν ηλιακά πάνελ plug and play, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη άδεια από τον σπιτονοικοκύρη ή τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Αυτές οι μικρές μονάδες που θα φτάνουν μέχρι τα 2 KW ισχύος, αποσκοπούν στο να μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης. Με την πλειοψηφία των Γερμανών να διαμένουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, το νέο πλαίσιο ενισχύει τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, τα οποία θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Υπάρχουν ήδη 550.000 τέτοιες μονάδες στη Γερμανία, οι οποίες εγκαταστάθηκαν κυρίως το 2023, εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το συνεχώς μειούμενο κόστος των ηλιακών πάνελ και ο σχετικά σύντομος χρόνος απόσβεσης αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες για τη δημοφιλία της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία.