Η κυβέρνηση του Καναδά ενέκρινε την εξαγορά της Teck Resources από την Glencore, με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η ελβετική εταιρεία εξορύξεων και εμπορίας υδρογονανθράκων θα αγοράσει την καναδική εταιρεία εξορύξεων, με το αντίτιμο να ξεπερνά τα 6,9 δις δολάρια. Η εξαγορά είχε συμφωνηθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2023, ωστόσο χρειαζόταν τη σφραγίδα της Οττάβα για να προχωρήσει

Το βασικό κριτήριο της καναδικής ηγεσίας ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του διοικητικού ελέγχου υπό καναδικά χέρια. Έτσι, η Glencore συμφώνησε να κρατήσει τα υφιστάμενα κεντρικά γραφεία για μία δεκαετία, να διορίσει Καναδούς πολίτες στο Διοικητικό Συμβούλιο, και να προστατέψει τις θέσεις εργασίας για τουλάχιστον μία πενταετία. Η Glencore θα ελέγχει το 77%, η ιαπωνική Nippon Steel το 20%, και η νοτιοκορεατική POSCO το 3%.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, στα άμεσα σχέδια της Teck είναι η χρήση των εσόδων από την πώληση με σκοπό την εξαγορά μετοχών αξίας 2 δις δολαρίων, την αντίστοιχη μείωση του χρέους της, και τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με τον χαλκό.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ελέγχει προσεκτικά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στους κρίσιμους τομείς, όπως οι εξορύξεις και η ενέργεια. Από την πλευρά του, ο CEO της Glencore, Γκάρι Ναγκλ, δήλωσε ότι η εταιρεία συμφώνησε σε αμοιβαία επωφελείς δεσμεύσεις.