Έναν προϋπολογισμό που θα κυμαίνεται από 1,8 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης εξασφάλισε η Ελλάδα για «πράσινα» έργα στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο των «Διαλόγων της Νισύρου», που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο από το “Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος”, υπό την αιγίδα της Προέδρου 

της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια (το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων) θα είναι διαθέσιμα από το 2025 και θα    αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες στο κάθε νησί. Βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με την υφυπουργό, αποτελούν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών με υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, η υλοποίηση φραγμάτων για τη διασφάλιση υδατικών πόρων στα άνυδρα νησιά κλπ.  

Η Νίσυρος, έπειτα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί το  4ο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία “GR-Eco Islands”, η οποία περιλαμβάνει καινοτόμα έργα για  τον βιώσιμο μετασχηματισμό των μικρών νησιωτικών κοινοτήτων. Το τρίτο έξυπνο και βιώσιμο νησί ήταν ο Πόρος, το δεύτερο η  Αστυπάλαια, όπου το πρόγραμμα δοκιμάστηκε σε πιλοτική βάση και το πρώτο ήταν το νησί της Χάλκης όπου είχε εγκαινιαστεί και επισήμως η  πρωτοβουλία  των “GR-Eco Islands”. 

Βεβαίως στην πρωτοπορία ανήκει και το νησί της Τήλου, το οποίο ήταν το πρώτο νησί στην Ελλάδα (πριν την πρωτοβουλία των “GR-Eco Islands) που έγινε «πράσινο» καταναλώνοντας καθαρή ενέργεια και ανακυκλώνοντας το σύνολο των απορριμμάτων. Μάλιστα, έξι ελληνικά νησιά _  η Τήλος, η Αστυπάλαια, η Λέσβος, η Ικαρία, το Καστελόριζο και τα Ψαρά  _ περιλαμβάνονται και στη λίστα των “30 renewable islands for 2030” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη λίστα που ανακοίνωσε η Κομισιόν με τα νησιωτικά συμπλέγματα που θα πετύχουν πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία έως το τέλος της δεκαετίας. Για να επιτύχουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια θα λάβουν εντός της επόμενης τριετίας και ευρωπαϊκή ενίσχυση.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και  Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή κ. Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στο πλαίσιο της διοργάνωσης των «Διαλόγων της Νισύρου» επεσήμανε ότι «η Νίσυρος θα μπορούσε να είναι ο φάρος και για τα ενεργειακά αλλά και για άλλα θέματα γεφύρωσης περιοχών της ανατολικής Μεσογείου», αναφερόμενος στο πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό του νησιού, αλλά και στην  αστείρευτη πηγή της γεωθερμικής ενέργειας  στη Νίσυρο, αλλά και στο Γυαλί. 

Η βιωσιμότητα, όπως υπογράμμισε η Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών και και κατόχου της έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία κυρία Εμμανουέλλα Δούση, συνδέεται με την αίσθηση του μέτρου.  Η καθηγήτρια εντόπισε τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και επεσήμανε την ανάγκη για έναν ολιστικό σχεδιασμό. Σχετικά με τα κλιματικά ζητήματα, σύμφωνα με την κυρία Δούση, η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της σε σχέση με το 1990.  Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πράσινη μετάβαση σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε ένα σύστημα που αξιοποιεί ενεργειακές πηγές που δεν έχουμε και το αντικαθιστούμε με ένα άλλο σύστημα που αξιοποιεί ενεργειακές πηγές που έχουμε σε αφθονία.   Σύμφωνα με την κυρία Δούση, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε σχέση με την πράσινη μετάβαση, έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό, τη συνοχή και τη συμμετοχή.