Χατζημαρκάκης, Hydrogen Europe: Κρίσιμος ο Ρόλος του Υδρογόνου στην Απανθρακοποίηση Βιομηχανικών Διαδικασιών

Χατζημαρκάκης, Hydrogen Europe: Κρίσιμος ο Ρόλος του Υδρογόνου στην Απανθρακοποίηση Βιομηχανικών Διαδικασιών
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τρι, 9 Ιουλίου 2024 - 08:16

Οι ΑΠΕ και το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως σε αγορές «χωρίς ενδοιασμούς» για την απανθρακοποίηση υπαρχουσών βιομηχανικών διεργασιών που βασίζονται στο υδρογόνο με βάση τα ορυκτά, όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, η ναυτιλία και η αεροπορία, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου (Hydrogen Europe) με έδρα της Βρυξέλλες Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου (Hydrogen Europe) με έδρα της Βρυξέλλες,Σε παγκόσμιο επίπεδο, το καθαρό υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα θεωρούνται «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», δήλωσε ο Χατζημαρκάκης στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σημείωσε επίσης ότι καθαρό 

υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για απαλλαγμένες από άνθρακα αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, εμπορική και βιομηχανική θέρμανση, καθώς και για περαιτέρω πρόοδο στους τομείς των οδικών μεταφορών.

Το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει το φυσικό αέριο, είπε ο Χατζημαρκάκης, αλλά πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να μεταμορφωθούν η βιομηχανία και η κοινωνία, ωστόσο πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να εργαστούμε σήμερα για να πετύχουμε αύριο».

Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Πρόσθεσε ότι οι χώρες στην Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο ως επιλογή για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας βοήθησε τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ήταν βιώσιμο να εξαρτώνται τόσο από τις ρωσικές πηγές ενέργειας», τονίζει.

Ο Χατζημαρκάκης επισημαίνει ότι οι δυνατότητες του υδρογόνου και της κυκλικής οικονομίας έγιναν ακόμη πιο εμφανείς εκείνη την περίοδο. «Πράγματι, περισσότερο υδρογόνο—ιδιαίτερα για τη βιομηχανία, τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση και την εξισορρόπηση του δικτύου — θα διασφαλίσει μικρότερες ανάγκες για ορυκτά καύσιμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα ότι η ενέργεια μπορεί να εργαλειοποιηθεί», εξήγησε ο CEO της Hydrogen Europe.

Πλειστηριασμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας επενδύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια παραγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ. Η Κομισιόν διαθέτει σχεδόν 720 εκατομμύρια ευρώ σε επτά έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη, που επιλέχθηκαν μέσω του πρώτου διαγωνισμού υποβολής προσφορών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πλειστηριασμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, ο Χατζημαρκάκης λέει ότι τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά. «Προβλέπουμε μια παρόμοια τροχιά μείωσης του κόστους καθώς η αγορά γίνεται πιο ομαλή, οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται πιο προβλέψιμες, αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακας και προχωρά η τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη», πρόσθεσε.


Πολύπαραγοντικό το κόστος του υδρογόνου

Η παραγωγική διαδικασία παίζει ρόλο στην τιμή του υδρογόνου, τονίζει ο Χατζημαρκάκης. Ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής, την τοποθεσία και άλλους παράγοντες, κάποιο είδος υδρογόνου είναι πιο προσιτό από άλλα, όπως επισημαίνει μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους είναι η κλίμακα, όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι όσο τα έργα θα αυξάνονται σε αριθμό και κλίμακα, το κόστος θα μειώνεται πιο γρήγορα.

Το ρυθμιστικό περιβάλλον που διέπει την αγορά είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο στην τιμή, σημειώνει, και προσθέτει: «Σήμερα, οι αυστηροί κανόνες για το ανανεώσιμο υδρογόνο θα προκαλέσουν πενταπλάσια αύξηση του κόστους για το παραγόμενο υδρογόνο. Ελπίζουμε ότι αυτοί οι κανόνες θα χαλαρώσουν το 2026».

Τέλος, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο οι εξωτερικοί παράγοντες όπως το κοινωνικό κόστος δεν περιλαμβάνονται στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και όσο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για το υδρογόνο.