Ωριμάζουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των δημόσιων μεταλλείων αντιμονίτη στην Κέραμο Χίου. Μάλιστα, την Τετάρτη ξεκινά στο νησί η δημόσια διαβούλευση με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τους εκπροσώπους των τοπικών και παραγωγικών φορέων του νησιού

παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη. Αύριο η υφυπουργός θα επισκεφτεί τα μεταλλεία για αυτοψία. Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την τοπική κοινωνία θα προχωρήσει στις αρχές φθινοπώρου ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των μεταλλείων. 

Σήμερα παραγωγή αντιμονίου δεν υπάρχει στην Ευρώπη, παρότι υφίστανται  κοιτάσματα σε κάποιες χώρες. Το αντιμόνιο αποτελεί κρίσιμη πρώτη ύλη, ιδιαιτέρως σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, η ζήτηση της εκτιμάται ότι θα αυξηθεί  τα επόμενα χρόνια. Γι΄αυτό σε πολλές χώρες γίνονται έρευνες για  εντοπισμό πρόσθετων αποθεμάτων αντιμονίου, καθώς σημαντικές ποσότητες αυτής της κρίσιμης πρώτης ύλης  χρησιμοποιούνται στις νέες τεχνολογίες. 

Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον από μεγάλους αλλά και μικρομεσαίους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας είναι σημαντικό για τον μεταλλευτικό χώρο της Χίου, όπως και για εκείνον στα Κιμμέρια Ξάνθης, για τον οποίο  αναμένεται να «τρέξει» διαγωνισμός για την παραχώρησή του προς τα τέλη του έτους. Για τα μεταλλεία Κιμμερίων έχει παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ)  πλήρης κοιτασματολογική μελέτη, στην οποία γίνεται αναφορά για μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη.

Παράλληλα, οι επιστήμονες της ΕΑΓΜΕ συνεχίζουν τις έρευνες για την επιβεβαίωση και άλλων κοιτασμάτων που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες προκειμένου να βγουν και άλλοι δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι σε διαγωνισμούς. Στόχος η αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, αξιοποιώντας και τη χρηματοδότηση των ερευνών με τα περίπου 15 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το 2024 από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.