Τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και τα χαμηλότερα αποτελέσματα των εμπορικών συναλλαγών πετρελαίου θα μειώσουν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της BP έως και κατά 700 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός την Τρίτη, γεγονός που προκάλεσε την πτώση των μετοχών της κατά 3% και πάνω

Η προειδοποίηση, η οποία οδήγησε αρκετούς αναλυτές να μειώσουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της, θα επηρεάσει τις προσπάθειες του CEO Murray Auchincloss να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη στρατηγική της BP.

Υπενθυμίζεται ότι και η αμερικανική Exxon Mobil ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και οι τιμές του φυσικού αερίου πρόκειται να επιφέρουν μείωση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου. Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία ανέφερε ότι τα περιθώρια διύλισης θα είναι σημαντικά χαμηλότερα στο εν λόγω τρίμηνο λόγω των χαμηλών τιμών ντίζελ και των στενότερων διακυμάνσεων στο αργό πετρέλαιο στη Βόρεια Αμερική που επηρεάζουν το μεγάλο διυλιστήριό της στο Whiting της Ιντιάνα.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο θα είναι μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων χαμηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Το υψηλό επίπεδο συντήρησης του διυλιστηρίου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο θα αντισταθμιστεί εν μέρει καθώς το διυλιστήριο Whiting θα συνεχίσει να λειτουργεί στο δεύτετρο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η BP. Η BP αναμένει επίσης να καταγράψει χρεώσεις 1 έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως συνδεδεμένες με την αναθεώρηση της δυναμικότητας του διυλιστηρίου του Γκελζενκίρχεν στη Γερμανία.

Οι μετοχές της BP σημείωναν πτώση κατά 3,8% στις 10:08 ώρα Γκρήνουιτς (12:08 ώρα Ελλάδος), την ίδια ώρα που οι μετοχές της ανταγωνίστριας Shell σημείωναν μικρή άνοδο.

Οι αναλυτές της Citi μείωσαν την εκτίμηση των κερδών της BP ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο κατά 9%, ενώ οι αναλυτές της Jefferies θεωρούν ότι η ενημέρωση θα έχει ως αποτέλεσμα υποβάθμιση των κερδών κατά 20%.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι το υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης του δεύτερου τριμήνου της BP, ο ορισμός της εταιρείας για τα καθαρά έσοδα, θα ανέλθει στα 3,13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.


Το Reuters ανέφερε νωρίτερα εφέτος ότι η BP είχε επιβάλει πάγωμα προσλήψεων καθώς και ότι έχει σταματήσει τα έργα ΑΠΕ στο πλαίσιο του σχεδίου του Auchincloss να ενισχύσει τις αποδόσεις και να μειώσει το κόστος κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. "Παράλληλα με οποιεσδήποτε σημαντικές στρατηγικές αλλαγές, η BP πρέπει να επιδείξει ικανότητα στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης και η σημερινή ενημέρωση δεν βοηθά με αυτή την έννοια", δήλωσε σε σημείωμα ο διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell, Russ Mold.

Η BP, η οποία πρόκειται να δημοσιεύσει τα τριμηνιαία της αποτελέσματα στις 30 Ιουλίου, δήλωσε ότι η παραγωγή της στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι γενικά σταθερή σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 2,38 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) το πρώτο τρίμηνο, μετά την εκκίνηση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αυξημένες τιμές πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο θα ενισχύσουν τα κέρδη κατά 100 έως 300 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η BP. Την περασμένη εβδομάδα, η Shell είχε ανακοινώσει ότι θα εμφανίσει απομείωση αξίας έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της πώλησης του διυλιστηρίου της στη Σιγκαπούρη και την παύση της κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια βιοκαυσίμων της Ευρώπης, στην Ολλανδία.