Νατάσα Κόβα – Kneiss, CEO Eltrak: Όραμά μας να Παραμείνουμε Ηγετική Δύναμη στον Τομέα της Βαριάς Βιομηχανίας

Νατάσα Κόβα – Kneiss, CEO Eltrak: Όραμά μας να Παραμείνουμε Ηγετική Δύναμη στον Τομέα της Βαριάς Βιομηχανίας
της Λέττας Καλαμαρά
Τρι, 9 Ιουλίου 2024 - 19:13

Συμπληρώνοντας φέτος 42 χρόνια ζωής στην ελληνική αγορά, η Eltrak είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις πατώντας σε στέρεες βάσεις. Η κ. Νατάσα Κόβα – Kneiss, διευθύνουσα σύμβουλος της Eltrak, μιλά στη «Ν» για τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας

Κυρία Κόβα, 42 χρόνια μετρά στην αγορά η Eltrak, ποια είναι τα ορόσημα στην ιστορία της εταιρείας και πώς διαμορφώνεται η σημερινή της δραστηριότητα;

Η Eltrak, όπως πολύ σωστά είπατε, συμπληρώνει 42 χρόνια στην αγορά. Ιδρύθηκε το 1982 για να εκπροσωπήσει επίσημα το κορυφαίο brand Caterpillar ενώ το 2004 έγινε επέκταση στη Βουλγαρία, με τη δημιουργία της εταιρίας Eltrak Bulgaria.Κατά τη διάρκεια των ετών προστέθηκαν premium brands στο portfolioμας, όπως οι Bridgestone, MaΚ, Palfinger, Powerscreen, Pronar, Sandvik, JLG, MB, Sany &BYD, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Το 2019, μία νέα εποχή ξεκίνησε για την Eltrakμετά την εξαγορά της από τον όμιλο CP Holdings, με έδρα την Αγγλία.

Ποια ήταν η πορεία των οικονομικών μεγεθών της κατά την τελευταία 5ετία και τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της Eltrak κατά το 2023;

Η τελευταία πενταετία χαρακτηρίστηκε από τις προκλήσεις λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας, στις οποίες ωστόσο ο όμιλος κατάφερε να ανταποκριθεί με σθένος και ευελιξία αλλά και με στρατηγικές προσαρμογές. Επενδύσαμε σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές και παράλληλα επικεντρωθήκαμε στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών μας, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών και των κερδών μας, φτάνοντας στο2023, μία χρονιά ρεκόρ σε όλους τους τομείς.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το σύνολο του 2024;

Το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει την εξαιρετική πορεία του 2023, χάρη στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στη ναυτιλία, στις μεταφορές όπως και στον ευρύτερο τομέα των Υποδομών, με μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Επιπλέον η διεύρυνση της προϊόντικής γκάμας και των υπηρεσιών που προσφέρουμε, συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την αναμενόμενη άνοδο.

Πού εστιάζει η στρατηγική της εταιρίας και τι περιλαμβάνει το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξής της;

Η στρατηγική της εταιρίας μας εστιάζει σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι καθοδηγούν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας για το παρόν και το μέλλον.

Στην ενίσχυση του προϊοντικού portfolio, στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να εμπλουτίσουμε το φάσμα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Μέσω της εισαγωγής νέων και καινοτόμων λύσεων, επιδιώκουμε να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας και να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά. Οι πρόσφατες συνεργασίες μας με εταιρίες όπως η Sandvik, η BYD και άλλες το αποδεικνύουν ξεκάθαρα.

Στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παροχής υπηρεσιών, όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών μας και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Μέσω της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών, επιδιώκουμε να προσφέρουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στους πελάτες μας.

Στην εμβάθυνση στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις τεχνικές πιστοποιήσεις, τομέας στον οποίο αναγνωρίζουμε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων μας. Επενδύουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και τεχνικές πιστοποιήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το προσωπικό μας διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του κλάδου.

Στην επένδυση σε στρατηγική ESG, ειδικότερα η στρατηγική ESG της εταιρείας επικεντρώνεται στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, στην προώθηση της κοινωνικής ευθύνης και στη διασφάλιση πρακτικών καλής διακυβέρνησης.

Υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο το οποίο υλοποιείτε;

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνει στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες. Προωθούμε συνεργασίες με άλλες εταιρίες και οργανισμούς που μοιράζονται το όραμά μας, με στόχο τη δημιουργία αξίας και την από κοινού ανάπτυξη νέων έργων. Περιλαμβάνει επίσης τη βιωσιμότητα και πράσινη ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την ανάπτυξη έργων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Την υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών, όπως μεταξύ άλλων την ηλεκτροκίνηση, τηλεμετρία, και αυτονομία βαρέων οχημάτων. Μέσω της στρατηγικής αυτής, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε τη θέση μας ως ηγετική δύναμη στον κλάδο μας και να δημιουργήσουμε μακροχρόνια αξία για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους μετόχους μας.

Σε ποιο πελατολόγιο απευθύνεστε και ποια έργα διεκδικείτε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ πελατολόγιο που καλύπτει διάφορους τομείς και κατηγορίες έργων. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε σε έργα υποδομών, κατασκευών, ναυτιλίας, ενέργειας και μεταφορών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δραστηριότητές μας επεκτείνονται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όπου επιδιώκουμε να συμμετέχουμε τόσο σε έργα μεγάλης κλίμακας όσο και σε έργα μικρότερης εμβέλειας όπως μικρά ξενοδοχεία ή ιδιωτικές κατοικίες. Η πολυετής εμπειρία και η εξειδίκευση μας επιτρέπουν να αναλαμβάνουμε και να ολοκληρώνουμε έργα με υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την ποιότητα, την ασφάλεια και την ικανοποίηση των πελατών μας.

Είστε επικεφαλής μιας εταιρίας που ανήκει στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας. Ποιο είναι το όραμα της διοίκησής σας, ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες του κλάδου, όπου δραστηριοποιείται η Eltrak;

Το όραμα της διοίκησης της Eltrak είναι να παραμείνουμε ηγετική δύναμη στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, προσφέροντας καινοτόμες, βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις στους πελάτες μας. Στοχεύουμε να αναπτύξουμε την εταιρία μας μέσω της ενίσχυσης των συνεργασιών μας, της συνεχούς επένδυσης σε προηγμένες τεχνολογίες και της βελτίωσης των υπηρεσιών μας. Με αφοσίωση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική ευθύνη, επιδιώκουμε να συμβάλουμε θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία των πελατών και της κοινωνίας ευρύτερα.

Επικρατεί δημιουργικός αναβρασμός στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας, μιας και ο κλάδος των κατασκευών στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια με μεγάλα έργα από σιδηροδρομικά και έργα μετρό, οδικά δίκτυα μέχρι σημαντικά ενεργειακά έργα. Ο όμιλός μας είναι παρών στην πλειοψηφία αυτών των έργων με παροχή εξειδικευμένου εξοπλισμού και υπηρεσιών έχοντας κομβικό ρόλο στην πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον, ο ναυτιλιακός κλάδος παρέχει μεγάλες ευκαιρίες με τη χρήση μεθανόλης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσουν από το 2026 να λειτουργούν και οι πρώτοι 3500Ε κινητήρες με χρήση μεθανόλης ως καύσιμο. Οι συγκεκριμένοι κινητήρες θα είναι διπλού καυσίμου, θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να καταναλώνουν diesel ή μείγμα diesel μεθανόλης ανάλογα με τη διαθεσιμότητα αυτού.

Από εκεί κι έπειτα, δεν παύουν ποτέ να υπάρχουν και οι προκλήσεις με την οικονομική αστάθεια, όπου παγκοσμίως οι διακυμάνσεις τιμών στις πρώτες ύλες μπορούν να επηρεάσουν την αγορά της βαριάς βιομηχανίας. Η Eltrak πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις όποιες αναταράξεις και να προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Επιπροσθέτως, οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι μια πρόκληση, καθότι με την αυστηροποίηση αυτών απαιτείται από τις εταιρίες να επενδύσουν σε πιο καθαρές και βιώσιμες τεχνολογίες. Η συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς μπορεί να αυξήσει τα κόστη, αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία για καινοτομία. Ακόμη, η τεχνολογική αναβάθμιση δημιουργεί την ανάγκη για γρήγορη προσαρμογή με απαραίτητη την εκπαίδευση του προσωπικού ως προς τη χρήση νέων τεχνολογιών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της αγοράς.

Πώς διαμορφώνεται ο ανταγωνισμός και πώς ανταποκρίνεται η Eltrak;

Ο ανταγωνισμός στον τομέα μας είναι έντονος, με πολλές εταιρίες να δραστηριοποιούνται και να διεκδικούν μερίδιο αγοράς. Για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη θέση μας, η Eltrak εφαρμόζει μια στρατηγική που βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Την προσφορά ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, η Eltrak δεσμεύεται να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν και ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής και παροχής υπηρεσιών, της προσεκτικής επιλογής των προμηθευτών μας και της υιοθέτησης αυστηρών προτύπων ποιότητας. Η ικανοποίηση των πελατών μας είναι κεντρικός στόχος και φροντίζουμε να παρέχουμε αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις σε κάθε τους ανάγκη.
  • Την επένδυση στην καινοτομία, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, επενδύουμε συνεχώς στην εκπαίδευση και την εμβάθυνση σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η Eltrak ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και τη συμμετοχή σε τεχνικά σεμινάρια ανά τον κόσμο παρακολουθούμε τις τάσεις της τεχνολογίας και ενσωματώνουμε νέες ιδέες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας.
  • Τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, η Eltrak επενδύει σε προηγμένες τεχνολογίες που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών μας. Από την αυτοματοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών έως τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση των έργων και την εξυπηρέτηση των πελατών, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να προσφέρουμε λύσεις υψηλής απόδοσης. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, η τηλεμετρία, η χρήση αναλυτικών εργαλείων και η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης δεδομένων μας επιτρέπουν να ανταποκρινόμαστε γρήγορα και με ακρίβεια στις απαιτήσεις της αγοράς.

Μέσω αυτών των δράσεων, η Eltrak καταφέρνει να ξεχωρίζει σε έναν έντονα ανταγωνιστικό τομέα. Η δέσμευσή μας στην ποιότητα, η συνεχής αναζήτηση καινοτόμων λύσεων και η αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της επιτυχίας μας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι οι πελάτες μας λαμβάνουν τα καλύτερα προϊόντα και τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες οι οποίες στοχεύουν στην αδιάλειπτη λειτουργία αυτών των προϊόντων, εξασφαλίζοντας έτσι το χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος ιδιοκτησίας και την καλύτερη εμπειρία στους συνεργάτες μας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")