Προώθηση ΑΠΕ και σε Τουριστικές Εγκαταστάσεις στο νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Προώθηση ΑΠΕ και σε Τουριστικές Εγκαταστάσεις στο νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 11 Ιουλίου 2024 - 08:02

Την προώθηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε τουριστικές εγκαταστάσεις, με ελεγχόμενη συγκέντρωση προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τα υπουργεία Ενέργειας και Τουρισμού έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος τους είναι η προώθηση της χρήσης «πράσινης» ενέργειας όχι μόνο για την εξυπηρέτηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και άλλων υποστηρικτικών υποδομών (π.χ. των μονάδων αφαλάτωσης) της τουριστικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα,  προτείνεται να επιτρέπεται η εγκατάσταση τόσο φωτοβολταϊκών πάνελ, όσο και αιολικών εγκαταστάσεων εντός οργανωμένων μορφών ανάπτυξης τουρισμού στις οποίες περιλαμβάνονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων , τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αλλά και μεικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας. Οργανωμένες μορφές ανάπτυξης τουρισμού, στις οποίες θα μπορεί να εγκαθίστανται αιολικές υποδομές , προτείνεται να χωροθετούνται σε όλη τη χώρα, δηλαδή τόσο σε κορεσμένες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, αλλά και στην ήπια μορφή τους σε περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.

Το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό αναμένεται ότι θα κουμπώσει και με το πολυαναμενόμενο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Πάντως, σύμφωνα με το ΕΧΠ-Τουρισμού εντός των περιοχών με προτεραιότητα τουρισμού, θα απαιτείται ελεγχόμενη συγκέντρωση ΑΠΕ χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός τους με την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με τους όρους ωστόσο που θα προβλέπει το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ - ΑΠΕ).

Όπως αναφέρεται στη στρατηγική  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) , ο τουρισμός είναι τομέας που απαιτεί σημαντική εισροή ενέργειας και ως εκ τούτου μπορεί να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Κατά συνέπεια, με την προώθηση υγιών και μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και να συμβάλει σε καινοτόμες και νέες ενεργειακές λύσεις σε αστικές, περιφερειακές και απομακρυσμένες περιοχές», επισημαίνεται.

Το σχέδιο του νέου ΕΧΠ για τον Τουρισμό θέτει ως βασική προτεραιότητα  και την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας σε όλες τις περιοχές με προτεραιότητα τουρισμού καθώς και τη θέσπιση κανονισμών ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων και νέων κτιρίων φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής. Τέλος, όλα τα έργα του τουριστικού τομέα που έχουν υποχρέωση υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεις υποχρεούνται σε μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σχέση με το έτος 2019, προβαίνοντας σε αντιστάθμιση εκπομπών με την αγορά «πράσινων πιστοποιητικών» μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης και του Μηχανισμού Διασφάλισής του, ή μέσω εθνικής εθελοντικής αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, ιδίως μέσω φυτεύσεων, δασώσεων, αναδασώσεων, ή με άλλο εναλλακτικό τρόπο ισοδυνάμου αποτελέσματος.