«Κιτρινίζει» το Τοπίο των Τιμολογίων Ηλεκτρισμού, Παρά το Άλμα της ΤΕΑ -Παιχνίδια Marketing    

«Κιτρινίζει» το Τοπίο των Τιμολογίων Ηλεκτρισμού, Παρά το Άλμα της ΤΕΑ -Παιχνίδια Marketing
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 11 Ιουλίου 2024 - 11:24

Tην δεύτερη πιο υψηλή χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, η Ελλάδα, καθώς η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 184,79 ευρώ/MWh, από “μόλις” 81,07 ευρώ/MWh που ήταν την αντίστοιχη ημέρα, το 2023!

Σημειώνουμε ότι η υψηλότερη τιμή του τελευταίου 24ώρου έφθασε στα 500 ευρώ/MWh, (!!!) με την τιμή να πραγματοποιεί άλμα +60% από χθες, Τετάρτη. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 446,59 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριάρχησαν εκ νέου οι ΑΠΕ με 43,6% (σαφώς χαμηλότερο ποσοστό από εκείνο στις 10 Ιουλίου όταν ανήλθε σε 53,4%) για να ακολουθήσουν το φυσικό αέριο με 41,2% από 33,9 την Τετάρτη, οι εισαγωγές με 8,6% (6,2% στις 10/7) και τα υδροηλεκτρικά με 5,2%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη παράμεινε και πάλι μηδενικό. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 17,741 MWh και οι εισαγωγές στις 17,592 MWh. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στις προημερήσιες αγορές ηλεκτρισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου με εξαίρεση την Φινλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις χονδρικές τιμές του ρεύματος. 

Η παραμονή σε πολύ υψηλά επίπεδα - ασχέτως της εποχικότητας του φαινομένου-  των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να επηρεάζει ανάλογα και τις χρεώσεις στα κίτρινα τιμολόγια που εξαρτώνται, υποτίθεται, από τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών της ενέργειας. Η λογική υπαγορεύει ότι σε αυτή την περίπτωση να είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. 

Αντ΄αυτού, και χάρη στην πολιτική προσφορών -και προσέλκυσης πελατών στο πλαίσιο του marketing- που ακολουθούν οι πάροχοι, αλλά και η άνοδος στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων,  καθιστούν τα κίτρινα τιμολόγια, αυτή την περίοδο, τα πιο φθηνά. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια φόρμουλα πάνω στην οποία γίνονται οι προβλέψεις για την κατεύθυνση των τιμών και αυτή η φόρμουλα βγάζει πλέον υψηλότερες χρεώσεις για τα πράσινα (σταθερά) τιμολόγια. 

Οι διαφορές στην τιμή μεταξύ των διαφορετικού χρώματος τιμολογίων  μπορεί να είναι της τάξης των λίγων σεντς του ευρώ, ωστόσο, πολλαπλασιάζοντάς τες με μέσες καταναλώσεις, π.χ. των 200-300 κιλοβατωρών μηνιαίως, προκύπτουν διαφορές 15-20 ευρώ για τα νοικοκυριά.  

Αντιθέτως με τα πιο “ευέλικτα” κίτρινα τιμολόγια με σταθερή χρέωση τριών μηνών, τα μπλε τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας που πρόσφεραν οι πάροχοι στην αρχή του έτους, με πολύ χαμηλές χρεώσεις (μεταξύ 8,7 και 13 σεντς) προσφέρονται πλέον με το σταγονόμετρο καθώς δεν συμφέρουν πια τις εταιρείες που τα προσφέρουν. 

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα για τον Ιούλιο έχει ως εξής: Ορισμένοι πάροχοι (Φυσικό Αέριο, Protergia και Ήρων) πρόσφεραν κίτρινα τιμολόγια με τιμές  από 7,7 λεπτά/KWh και πάγιο 6 ευρώ, 9,1 λεπτά/KWh και πάγιο 5 ευρώ και 9,36 λεπτά/KWh με πάγιο 5 ευρώ αντίστοιχα. 

Αυτό σημαίνει ότι για καταναλώσεις 300 κιλοβατωρών, η μηνιαία χρέωση κυμαίνεται μεταξύ 29,1 ευρώ - 33 ευρώ, όταν η αντίστοιχη χρέωση με πράσινο τιμολόγιο φθάνει 15,0- 16,7 λεπτά/KWh και με το πάγιο στα 5 ευρώ, ανέρχεται σε 52-55 ευρώ, μηνιαίως.  

Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη στελέχη της αγοράς με το οποία επικοινώνησε το energia.gr, είναι προτιμότερο οι καταναλωτές να μην σπεύδουν να αλλάζουν πάροχο αναλόγως με το ύψος του τιμολογίου που προσφέρει, υπό την έννοια βραχυπρόθεσμα χαμηλότερων χρεώσεων, τουλάχιστον έως ότου ωριμάσουν/ σταθεροποιηθούν περισσότερο τα πράγματα στην αγορά.