GEM: Η Κίνα στην 1η θέση Παγκοσμίως στην Κατασκευή Αιολικών και Ηλιακών Συστημάτων

GEM:  Η Κίνα στην 1η θέση Παγκοσμίως στην Κατασκευή Αιολικών και Ηλιακών Συστημάτων
energia.gr
Πεμ, 11 Ιουλίου 2024 - 13:08

Η Κίνα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατασκευή αιολικών και ηλιακών συστημάτων, με διπλάσια δυναμικότητα υπό κατασκευή από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Σύμφωνα με το Global Energy Monitor (GEM), η Κίνα έχει ήδη υπό κατασκευή 180 GW ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας και 159 GW αιολικής ενέργειας.

 

Το σύνολο των δύο είναι σχεδόν διπλάσιο από το υπόλοιπο του κόσμου μαζί, και αρκετό για να τροφοδοτήσει όλη τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το GEM.
Τα 339GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας κοινής ωφέλειας που έχουν φτάσει στο στάδιο της κατασκευής αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου της προτεινόμενης αιολικής και ηλιακής ισχύος στην Κίνα, ξεπερνώντας κατά πολύ το παγκόσμιο ποσοστό κατασκευής που είναι μόλις 7%, σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις της GEM Global Solar Power Tracker και Global Wind Power Tracker.

Το 2023 η Κίνα πρόσθεσε σχεδόν διπλάσια ηλιακή και αιολική ισχύ σε κλίμακα κοινής ωφέλειας από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος.

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, η συνολική ηλιακή και αιολική δυναμικότητα της Κίνας σε κλίμακα χρησιμότητας έφτασε τα 758 GW, αν και τα στοιχεία από το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας τοποθετούν τη συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας, στα 1120 GW.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν πλέον το 37% της συνολικής δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, μια αύξηση 8% από το 2022, και αναμένεται ευρέως να ξεπεράσουν την ικανότητα άνθρακα, η οποία είναι 39% της συνολικής δυναμικότητας αυτή τη στιγμή, το 2024.

Μεταξύ του Μαρτίου 2023 και του Μαρτίου 2024, η Κίνα εγκατέστησε περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια μαζί, και περισσότερη από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί για το 2023.

Η ηλιακή ισχύς ξεπέρασε για πρώτη φορά την αιολική το 2022 και το χάσμα έχει αυξηθεί σημαντικά, χάρη στη μαζική επέκταση της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας. Σχεδόν το ήμισυ της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας που προστέθηκε το 2023 εγκαταστάθηκε σε οικιστικές στέγες.

Η κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το 41% της συνολικής ηλιακής ισχύος και παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την κεντρική ηλιακή ενέργεια από το 2021.

Η πρόσφατα εγκατεστημένη αιολική ενέργεια διπλασίασε επίσης την ανάπτυξή της κατά τη διάρκεια των 12 μηνών σε ετήσια βάση.

Το Global Wind Power Tracker της GEM έχει καταγράψει αύξηση της αιολικής ισχύος κατά 51GW από το 2023.

Η συνδυασμένη χωρητικότητα σε στάδιο προ-κατασκευής και ανακοινώσεων για την ηλιακή ενέργεια κοινής ωφέλειας φτάνει τα 387GW και 336GW για την αιολική.

Αυτό περιλαμβάνει το δεύτερο και το τρίτο κύμα των "μεγαλοαιολικών & ηλιακών βάσεων" με συνδυασμένη δυναμικότητα περίπου 503GW, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2025 και 2030.

Το πρώτο κύμα των "μεγα-αιολικών και ηλιακών βάσεων" ανακοινώθηκε το 2021 και εκτεινόταν σε 19 επαρχίες.

Τα περισσότερα από τα 97GW αυτού του πρώτου κύματος άρχισαν να λειτουργούν το 2023 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της νέας δυναμικότητας λειτουργίας της Κίνας, γεγονός που υποδεικνύει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το δεύτερο και το τρίτο κύμα.