συνεπάγεται την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νέων έργων δεν μπορεί να περιοριστεί στη φάση της εξόρυξης. Η απόφαση αυτή αναγκάζει τις τοπικές, αλλά και εθνικές αρχές της Βρετανίας να επανεξετάσουν μία σειρά έργων.
Το πρώτο έργο που ακυρώθηκε ήταν αυτό που στάθηκε η αφορμή για την εκδίκαση της υπόθεσης. Επρόκειτο για ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου κοντά στο αεροδρόμιο Gatwick, στην περιφέρεια του Δυτικού Ουέσσεξ. Το δεύτερο έργο, του οποίου η άδεια ανεστάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση την τελευταία ημέρα της θητείας της, αφορούσε επίσης την εξόρυξη πετρελαίου στην περιφέρεια του Λινκολνσάιρ. Υπάρχει και ένα τρίτο έργο σε εκκρεμότητα— σχετίζεται με το πρώτο ορυχείο άνθρακα στη Βρετανία μετά από δεκαετίες και βρίσκεται στην περιφέρεια της Κάμπρια, με το ζήτημα της αδειοδότησης να αποτελεί προϊόν δικαστικής διαμάχης. Η βρετανική κυβέρνηση διέκοψε τη δικαστική υποστήριξη του ορυχείου, με την υπεύθυνη εταιρεία να μην έχει επισήμως ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της.
Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ακύρωση και άλλων σχεδιαζόμενων έργων, επηρεάζοντας τις προσπάθειες της Βρετανίας για υψηλότερη εγχώρια παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Εντούτοις, με τον κλιματικό στόχο για το 2030 να είναι «ο ηλεκτρισμός χαμηλής έντασης άνθρακα», είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ακριβείς κινήσεις της νέας βρετανικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, για ακόμα μία φορά γίνεται αντιληπτό πως οι γνωμοδοτήσεις των δικαστηρίων θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη της απανθρακοποίησης.