Reuters: «Στα Σκαριά» Πιο Ευέλικτη Πρόταση της Κομισιόν για Μείωση Φόρων σε Περίπτωση Έκτακτης Ανόδου των Τιμών Ενέργειας

Reuters: «Στα Σκαριά» Πιο Ευέλικτη Πρόταση της Κομισιόν για Μείωση Φόρων σε Περίπτωση Έκτακτης Ανόδου των Τιμών Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 12 Ιουλίου 2024 - 15:21

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους ενεργειακούς φορολογικούς συντελεστές εάν οι τιμές εκτιναχθούν απροσδόκητα, όπως προβλέπουν τα προσχέδια προτάσεων που συζητούν οι χώρες- μέλης της ΕΕ για αναθεώρηση των φόρων στην Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ειδικότερα, οι προκαταρκτικές αυτές προτάσεις προβλέπουν μείωση των φόρων στην ενέργεια αν οι ενεργειακές τιμές αυξηθούν πάνω από 40% μέσα σε τρεις μήνες, αντί για 70% μέσα σε έξι μήνες, όπως προέβλεπε το προηγούμενο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση των κανόνων της ΕΕ για τη φορολογία της ενέργειας το 2021 για να τους καταστήσει πιο φιλικούς προς το κλίμα, μεταξύ άλλων με την επιβολή φόρων στα ρυπογόνα καύσιμα των αερομεταφορών, τα οποία επί του παρόντος δεν επιβάλλονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ εδώ και χρόνια δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση.

Το Βέλγιο, το οποίο είχε πρωτοστατήσει στις διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διέκοψε τελικά τις συνομιλίες λόγω των διαφωνιών μεταξύ των χωρών σχετικά με ζητήματα όπως το εάν θα φορολογηθούν τα καύσιμα αεροσκαφών και η ναυτιλία.

Η Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε αυτόν τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, επενέφερε το θέμα στο τραπέζι και πρότεινε έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Ένας από τους προτεινόμενους συμβιβασμούς θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να μειώσουν τους ενεργειακούς φόρους κάτω από τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ή ενός ενεργειακού προϊόντος αυξηθεί περισσότερο από 40% σε διάστημα τριών μηνών, όπως αναφέρει το έγγραφο.

Αυτό θα διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να μειώσουν με ταχείς ρυθμούς τους φόρους ώστε να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ως απάντηση σε μια ενεργειακή κρίση ανάλογη με αυτή που αντιμετώπισε η Ευρώπη το 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά τη μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

«Η επίδραση μιας αύξησης των τιμών πάνω από 40% έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και στα νοικοκυριά, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κράτη-μέλη», ανέφερε το προσχέδιο του συμβιβασμού.

Προηγουμένως, η φορολογική πρόταση της ΕΕ θα επέτρεπε τέτοιες φορολογικές περικοπές μόνο εάν οι τιμές της ενέργειας εκτινασσόταν κατά 70% σε διάστημα έξι μηνών. Όμως, αναγνωρίζοντας έμμεσα ότι παραμένουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, η πρόταση της Ουγγαρίας δεν έθιξε το ευαίσθητο ζήτημα των φόρων στην ναυτιλία και των αεροπορικών καυσίμων, τα οποία, σύμφωνα με το έγγραφο, πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα σε «ανώτερο πολιτικό επίπεδο».

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ ήταν δύσπιστοι στο κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την ακολουθητέα πολιτική στο θέμα. Οι προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων απέτυχαν να κερδίσουν την υποστήριξη των κυβερνήσεων, παρά το γεγονός ότι προσέφεραν εξαιρέσεις σε νησιωτικές χώρες που ανησυχούν για το πώς οι φόροι στα αεροπορικά καύσιμα θα επηρεάσουν τις οικονομίες τους. Η αλλαγή της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ είναι δύσκολη γιατί απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλες τις χώρες της ΕΕ - πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να την εμποδίσει.