Ηλεκτρική ενέργεια: Η ΡΑΑΕΥ ερευνά τις αυξήσεις στο ρεύμα – Έχει ζητήσει στοιχεία από το ΕΧΕ

Ηλεκτρική ενέργεια: Η ΡΑΑΕΥ ερευνά τις αυξήσεις στο ρεύμα – Έχει ζητήσει στοιχεία από το ΕΧΕ
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 15 Ιουλίου 2024 - 08:00

Τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) έχει ξεκινήσει να διερευνά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Το «ράλι» στην  τιμή ρεύματος στην  χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα 8 Ιουλίου οπότε έπιασε τα 125,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 64,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Κυριακή 7 Ιουλίου) και έφτασε την περασμένη Παρασκευή 12 του μηνός τα 190,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια αύξηση που προσέγγιζε σχεδόν το 200% μέσα σε μία εβδομάδα.  Το Σάββατο και χθες Κυριακή οι τιμές υποχώρησαν 

κατάτι στα 152,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στα 139,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα. Η συνέχιση όμως του καύσωνα και τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, αναμένεται ότι θα διατηρήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη τουλάχιστον και αυτήν την εβδομάδα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τα τιμολόγια των καταναλωτών αφενός των πράσινων τιμολογίων τα οποία  ενσωματώνουν την τιμή χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα ενώ αναμένονται και αλλαγές στην τιμολόγηση των κίτρινων τιμολογίων.

Τεράστιες αποκλίσεις
 
Έτσι, στο  μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ έχουν μπει οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, εστιάζοντας και στις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης τιμής στο ΕΧΕ εντός της ίδια ημέρας. Γι΄ αυτό, ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σχετικά με τις προσφορές  που υποβάλλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί κατά το τελευταίο διάστημα.  Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ελέγξει επίσης το επίπεδο των προσφορών σε συνδυασμό με το λειτουργικό κόστος των μονάδων και ιδιαίτερα τον  τρόπο με τον οποίο μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες, ώστε  να διαπιστώσει αν αυτές εντάσσονται κατόπιν  προγραμματισμού του ΑΔΜΗΕ ή εκτός διαδικασίας ανταγωνιστικών προσφορών κάτι που ανεβάζει το κόστος αποζημίωσης   και την τιμή που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι αυξημένες τιμές  αποδίδονται αφενός στην κατανάλωσης (η ζήτηση τις προηγούμενες ημέρες κινούνταν γύρω στα 10.000 MW), κυρίως τις μεσημεριανές ώρες οπότε καταγράφεται η αιχμή της ζήτησης, αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες με  τις δυσλειτουργίες στις διασυνδεδεμένες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στο σύστημα των Βαλκανίων και εκτόξευσε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα, καταγράφηκε σειρά προβλημάτων όπως με το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας τις διασυνδέσεις με την  Ιταλία, με το  καλώδιο Ρουμανίας –Βουλγαρίας  κλπ. που αναμένεται να αποκατασταθούν το επόμενο διάστημα.