Κίνα: Σε Επίπεδα Ρεκόρ οι Τιμές του Γερμανίου λόγω Φημών για Πιθανή Κρατική Αγορά

Κίνα: Σε Επίπεδα Ρεκόρ οι Τιμές του Γερμανίου λόγω Φημών για Πιθανή Κρατική Αγορά
energia.gr
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 13:15

Οι τιμές του γερμανίου, ενός στρατηγικού μετάλλου-κλειδί για την κατασκευή τσιπ, έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ την Τετάρτη στην κορυφαία χώρα παραγωγής, την  Κίνα, λόγω των εικασιών για πιθανή κρατική αγορά, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας, σύμφωνα με το Reuters. Η Κίνα προμηθεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής γερμανίου, το οποίο χρησιμοποιείται

σε εφαρμογές όπως καλώδια οπτικών ινών, ηλιακές κυψέλες και τεχνολογία υπερύθρων. Τον περασμένο Αύγουστο το Πεκίνο, επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων γερμανίου και γαλλίου.

Οι τιμές spot των ράβδων γερμανίου έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο τον τελευταίο μήνα σε ιστορικό υψηλό 13.250 γιουάν (1.826,48 δολάρια) το κιλό την Τετάρτη, όπως έδειξαν τα στοιχεία του παρόχου πληροφοριών Shanghai Metals Market (SMM).

Οι τιμές έχουν ανέβει κατά 38% από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις εξαγωγές, αψηφώντας τις προσδοκίες ότι η μεγαλύτερη προσφορά που έχει απομείνει στην εγχώρια αγορά θα διατηρούσε τις τοπικές τιμές υπό πίεση.

Αρκετοί γνώστες του κλάδου, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες ήταν εμπιστευτικές, δήλωσαν ότι το ράλι στηρίχθηκε από την εικασία ότι η Εθνική Διοίκηση Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων, ο κρατικός οργανισμός αποθεματοποίησης της Κίνας, αγόραζε περίπου 100 μετρικούς τόνους.

Δεν ήταν σαφές πόσο μπορεί να πλήρωσε ο κρατικός φορέας αποθεματοποίησης, είπαν οι πηγές.

Ο οργανισμός αποθεματοποίησης της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Η φλυαρία της αγοράς ανέβασε το κλίμα, συμβάλλοντας σε αυτή την άνοδο της τιμής, αλλά προτιμούμε να κρατήσουμε επιφυλακτική στάση, καθώς είναι λίγο πολύ κερδοσκοπική, επομένως μια καθοδική διόρθωση μπορεί να έρθει ακόμη πιο γρήγορα», δήλωσε Κινέζος έμπορος γερμανίου.

Η πρόσφατη ζήτηση τόσο από υπερπόντιους όσο και από εγχώριους χρήστες στηρίζει επίσης τις τιμές, δήλωσε ένας κινέζος εξαγωγέας γερμανίου.

«Πρόσφατα λάβαμε πολλές έρευνες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για οξείδιο του γερμανίου», δήλωσε το άτομο, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί.