ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα Χρειάζεται Επειγόντως Παραγωγικές και Εξαγωγικές Επενδύσεις

ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα Χρειάζεται Επειγόντως Παραγωγικές και Εξαγωγικές Επενδύσεις
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 18:12

Επενδύσεις, επενδύσεις, και επενδύσεις! Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Νίκου Βέττα στη σημερινή παρουσίαση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Πιο συγκεκριμένα, ο ΙΟΒΕ παρουσίασε σήμερα τη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η οποία εξετάζει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για την οικονομία της Ελλάδας, ενώ δημοσιεύει τα πιο πρόσφατα δεδομένα των κρίσιμων οικονομικών δεικτών. Η δεύτερη έκθεση για το 2024 (Απρίλιος-Ιούνιος) δεν κατέγραψε δραματικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εντούτοις κατέδειξε την κορυφαία σημασία της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας

Χαρακτηριστικά, η έκθεση του ΙΟΒΕ υπογραμμίζει «την κομβική σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς χωρίς σημαντική αύξηση σε αυτές δεν θα μπορεί να επιτευχθεί υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης, βελτίωση της παραγωγικότητας και του επιπέδου ευημερίας.» Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ, «είναι προϋπόθεση οι επενδύσεις στη χώρα να αυξάνονται με πολλαπλάσιο ρυθμό από αυτό της υπόλοιπης οικονομίας, ώστε να την παρασύρουν ανοδικά», κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα, αν επιθυμεί να διαμορφώσει μία πραγματικά βιώσιμη οικονομία. Φυσικά, δεν είναι όλες οι επενδύσεις ίδιες: Το μείγμα των επενδύσεων πρέπει να υποστηρίζει «πρωτίστως εξαγωγικές δραστηριότητες και νέα παραγωγή, σε διάφορους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, που θα ενσωματώνει καινοτομία.» Η μεταστροφή αυτή δεν προϋποθέτει απλώς πολιτική ή επενδυτική βούληση, αλλά και «σταθεροποίηση ενός απλού και ευνοϊκού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου, ενίσχυση των υποδομών και υποβοήθηση της ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου.»

Σε γενικές γραμμές, οι προβλέψεις για τους οικονομικούς δείκτες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 είναι αμετάβλητος στο 2,1%, ενώ ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” κυβέρνησης και πολιτών, δηλαδή ο πληθωρισμός, είναι σταθερός στο 3%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση έμεινε στο ίδιο επίπεδο, ενώ αντιθέτως η δημόσια κατανάλωση ακολουθεί μία τάση συρρίκνωσης. Ένας δείκτης που προκαλεί ανησυχία είναι η ανεργία, η οποία φαίνεται να έχει κλειδώσει στο 10,3%. Όπως εξήγησε ο κύριος Βέττας, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής, δεδομένου ότι πλέον πρόκειται για ένα διττό πρόβλημα— αφενός, η μείωση της ανεργίας στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό και αφετέρου, η προσέλκυση νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

 

 

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2024 κατά το 2ο τρίμηνο (αριστερά) και το 1ο (δεξιά). Πηγή: ΙΟΒΕ.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης, ο ΙΟΒΕ αναφέρθηκε και στις οικονομικές μεταβολές που βίωσε η Ελλάδα τον μισό αυτό αιώνα. Γενικά υπήρξε μεγέθυνση των εισοδημάτων και άμβλυνση των ανισοτήτων, ενώ υποδομές και υπηρεσίες βελτιώθηκαν. Παράλληλα, η Ελλάδα έγινε πιο εξωστρεφής οικονομικά, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εντούτοις, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί συγκριτικά με τις άλλες χώρες στο κομμάτι της ανάπτυξης, ενώ δεν έχει ακόμα υιοθετήσει τα στοιχεία που θα της εξασφαλίσουν μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία.