Τουρκία: Συμφωνία με τη Σομαλία για Έρευνες Πετρελαίου και Φ. Αερίου – Στο Κέρας της Αφρικής το Φθινόπωρο το Oruc Reis

Τουρκία: Συμφωνία με τη Σομαλία για Έρευνες Πετρελαίου και Φ. Αερίου – Στο Κέρας της Αφρικής το Φθινόπωρο το Oruc Reis
energia.gr
Παρ, 19 Ιουλίου 2024 - 17:48

Συμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Σομαλίας υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, υπεγράφη συμφωνία που αφορά έρευνες υδρογονανθράκων σε τρία θαλάσσια οικόπεδα στη Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής

Ο Μπαϊρακτάρ παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας, Αμπντιριζάκ Ομάρ Μοχάμεντ.

Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε τρία μπλοκ, 5.000 τετ. χλμ. το καθένα, όπως δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Δύο από τα οικόπεδα απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή και το άλλο 100 χιλιόμετρα από την ακτή.

Ο Μπαϊρακτάρ αποκάλυψε ότι στο πρώτο στάδιο θα διεξαχθούν τρισδιάστατες σεισμικές δραστηριότητες στις καθορισμένες περιοχές. «Στέλνουμε το πλοίο Oruc Reis σε αυτή την περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων πρόσθεσε ότι το τουρκικό σκάφος θα διεξαγάγει «πολύ σημαντικές σεισμικές έρευνες που θα διαρκέσουν για μήνες», και οι οποίες θα μπορούσε να οδηγήσουν σε εξερεύνηση, γεώτρηση και πιθανώς ανακάλυψη ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αφού αποκάλεσε τη συμφωνία ως «ιστορικό βήμα» και για τις δύο χώρες, ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι ο Όρουκ Ρέις θα ταξιδέψει στη Σομαλία με πλήρωμα 50 ατόμων μαζί με πέντε πλοία υποστήριξης.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ εξέφρασε την χαρά του για τη νέα συμφωνία μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας. «Ας ελπίσουμε ότι μόλις ξεκινήσει η παραγωγή, θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα βοηθήσει επίσης τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών», όπως τόνισε. Ο Σομαλός υπουργός πρόσθεσε ότι τις σεισμικές έρευνες θα ακολουθήσει η «ευνητική γεώτρηση κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους».


Η Τουρκία έχει στενές συμμαχικές σχέσεις με τη Σομαλία, όπου έχει επενδύσει στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την υγεία της χώρας, ενώ έχει παράσχει σε αυτήν και εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια.