Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών αναμένεται να αυξηθεί φέτος η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά οι καθαρές πηγές ενέργειας θα αυξάνονται επίσης μέχρι το 2025, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA)

«Η αύξηση κατά 4% που αναμένεται για το 2024 είναι η υψηλότερη από το 2007, με εξαίρεση την απότομη ανάκαμψη του 2010 μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και του 2021 μετά την κατάρρευση της ζήτησης λόγω COVID», αναφέρει η έκθεση. Αιτίες είναι ο πιο θερμός καιρός και η οικονομική ανάπτυξη που οδηγούν σε ισχυρή ζήτηση, ειδικά στην Κίνα, στην Ινδία και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα καλύψουν περίπου το ήμισυ της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025. Μαζί με την παραγωγή αιολικής ενέργειας, θα καλυφθεί σχεδόν το 75% της αύξησης στη ζήτηση, σύμφωνα με την IEA.


Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να παίζει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η έλλειψη αξιόπιστων ιστορικών δεδομένων σχετικά με το πόση ενέργεια κατανάλωσαν τα κέντρα δεδομένων και ένα «πολύ ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων σε σχέση με τον ρυθμό επέκτασης των data centers» καθιστούν δύσκολες τις μελλοντικές προβλέψεις, αναφέρει η έκθεση.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις στις εκτιμήσεις των εταιρειών συμβούλων, των επενδυτικών τραπεζών και της βιομηχανίας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι τα data centers θα χρησιμοποιήσουν μεταξύ του 4% και του 10% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IEA, η κατανάλωση από τα data centers, εξαιρουμένων των κρυπτονομισμάτων, θα αυξηθεί από περίπου 1%-1,3% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 σε περίπου 1,5%-3% έως το 2026.

Τα κύματα καύσωνα θα συνεχίσουν επίσης να δίνουν ώθηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφότου ο Μάιος του 2024 ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας θερμοκρασιών-ρεκόρ στη γη.


(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)