Μπορεί σήμερα η αγορά αργού πετρελαίου να παρουσιάζει ελλείψεις στην προσφορά, ωστόσο το επόμενο έτος πιθανότατα θα είναι πλεονασματικό, με τις τιμές του Brent να υποχωρούν στα 75 με 80 δολάρια το βαρέλι περίπου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley

Οι ελλείψεις αναμένεται να διατηρηθούν για το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της την Παρασκευή, αλλά η ισορροπία θα επανέλθει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο «όταν υποχωρήσουν οι εποχικοί άνεμοι της ζήτησης και η προσφορά τόσο του ΟΠΕΚ όσο και του ΟΠΕΚ επιστρέψει σε ανοδική φορά».

Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να προτείνει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σε μια μίνι υπουργική συνάντηση τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας την εφαρμογή του σχεδίου για σταδιακές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο.


Η Morgan Stanley ανέφερε ότι αναμένει ότι η προσφορά από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, πολύ πριν από την αύξηση της ζήτησης.


Οι εργασίες διυλιστηρίου πρόκειται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και είναι απίθανο να επιστρέψουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον Ιούλιο του 2025, ανέφερε το σημείωμα της τράπεζας.

Η Morgan Stanley διατήρησε την πρόβλεψή της για τις τιμές του αργού Brent για το τρίτο τρίμηνο του 2024 αμετάβλητη στα 86 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs είχε διατηρήσει επίσης την δική της πρόβλεψη για το τρίμηνο σε μέση τιμή στα 86 δολάρια το βαρέλι για το Brent. Οι τιμές του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν τη Δευτέρα κατά 0,54% στα 83,08 δολάρια το βαρέλι έως τις 05:35 GMT (07: 35 ώρα Ελλάδος) και τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν κατά 0,54% στα 80,56 δολάρια.


ΟΠΕΚ+: Θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική περικοπών

Εξάλλου, η μίνι υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου είναι απίθανο να προτείνει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη της εφαρμογής σταδιακών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο, όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters στις 18 Ιουλίου.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι του με επικεφαλής τη Ρωσία, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC) την 1η Αυγούστου για να επανεξετάσουν την κατάσταση στην αγορά.

Μία από τις τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν, είπε ότι η συνάντηση θα χρησιμεύσει ως «σφυγμομέτρηση» για την υγεία της αγοράς.

Το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό. Ούτε τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.


Σήμερα, ο ΟΠΕΚ + έχει περικόψει την παραγωγή του κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που συμφωνήθηκαν από τα τέλη του 2022.

Στην τελευταία του σύνοδο τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές ύψους 3,66 εκατομμυρίων bpd κατά ένα χρόνο έως το τέλος του 2025 και να παρατείνει την ισχύ του πιο πρόσφατου «κύματος» περικοπών – που αφορά στον περιορισμό παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια bpd από οκτώ μέλη - κατά τρεις μήνες έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2024.

Ο ΟΠΕΚ+ θα καταργήσει σταδιακά τις περικοπές κατά 2,2 εκατομμύρια bpd κατά τη διάρκεια ενός έτους από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν η αγορά είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τις επιπλέον ποσότητες από τον Οκτώβριο, δεν απέκλεισε τροποποιήσεις στη συμφωνία εάν χρειαστεί. «Τώρα έχουμε μια τέτοια επιλογή (αύξησης της παραγωγής), όπως είπαμε νωρίτερα, θα αξιολογούμε πάντα την τρέχουσα κατάσταση», είπε ο Νόβακ.