Το fund στοχεύει να αποκτήσει τουλάχιστον το 90% των μετοχών της OX2 και να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στις χώρες που δραστηριοποιείται η OX2 και σε σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία της εταιρείας σε έργα ΑΠΕ. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία που δημιουργούν οι σχετικές εξελίξεις και την οποία εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο CEO του ενεργειακού ομίλου OX2, Πολ Στόρμοεν.
– Πότε αποφάσισε η OX2 να μπει στην ελληνική αγορά; Θα μπορούσατε να δώσετε μια σύντομη επισκόπηση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της OX2;
– Η OX2 εξερευνά πάντα νέες ευκαιρίες και αγορές. Αρχίσαμε να κοιτάμε πιο κοντά την Ελλάδα, που εκτιμούμε πως είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά.
Ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα το 2022, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια και αγοράζοντας αρκετά ώριμα έργα σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, αλλά και αναπτύσσοντας greenfield έργα, χτίζοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 1,5 GW συνολικά και σε όλη την γκάμα των τεχνολογιών. Η Ελλάδα εξακολουθεί να εκδηλώνει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιμα για να διαχειριστεί τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη ενέργεια και υπάρχουν έτσι μεγάλες ευκαιρίες για την OX2 ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αυτή μετάβαση. Επί του παρόντος εργαζόμαστε με στόχο ένα χαρτοφυλάκιο 1,8 GW σε χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά αλλά και έργα αποθήκευσης ενέργειας.
– Πώς θα σχολιάζατε το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τις επενδύσεις; Βοήθησε την OX2 κατά την είσοδό της στην αγορά;
– Οι κανονισμοί ακολουθούν τις ανάγκες της χώρας και στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε πιο εμφανές ότι απαιτείται περισσότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα για να διασφαλιστεί η καλύτερη διανομή της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου, ορισμένες διατάξεις για την υποστήριξη της πρόσβασης των αιολικών στο δίκτυο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω τη διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου για την προώθηση της αποθήκευσης θα είναι επωφελής για το σύστημα.
– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την Ελλάδα δεδομένης της εξαγοράς του 60% του OX2 από το επενδυτικό κεφάλαιο EQT; Τι αλλαγές και ευκαιρίες φέρνει αυτό; Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την παρουσία της OX2 στην Ελλάδα;
– Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε και να ωριμάσουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε όλες τις τεχνολογίες στην Ελλάδα και να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.
– Η Ελλάδα έχει ήδη ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα ομίλων, μερικών ιδιαίτερα ισχυρών, που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών. Πώς αξιολογείτε αυτό το περιβάλλον;
– Η OX2 δραστηριοποιείται σε πολύ ώριμες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι σκανδιναβικές και η Πολωνία. Εχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε λοιπόν σε ανταγωνιστικές αγορές και προσφέρουμε σαφή προστιθέμενη αξία.
Εργαζόμαστε με στόχο ένα χαρτοφυλάκιο έργων δυναμικότητας 1,8 GW στην Ελλάδα.
– Ποια είναι αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα;
– Διαθέτουμε, όπως σας εξήγησα ήδη, μεγάλη εμπειρία και γνώση σε διάφορες τεχνολογίες που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακρά ιστορία παράδοσης έργων. Η OX2 έχει πάντα και παντού ολοκληρώσει όλα τα αδειοδοτημένα της έργα και έχει παραδώσει τα περισσότερα MW χερσαίας αιολικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια.
– Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις (διακοπές σε ώρες αιχμής, προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού, μείωση των τιμών της ενέργειας κ.λπ.). Ποια είναι η άποψή σας και πώς προσαρμόζετε η OX2 σε αυτές;
– Η OX2 εργάζεται για τη δημιουργία αξίας σε όλες τις φάσεις ενός έργου και σε διαφορετικές τεχνολογίες. Εχουμε επίσης μια ιστορία ευελιξίας και προσαρμογής σε εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς που μας έχουν κάνει ανθεκτικούς ακόμα και όταν η αγορά αλλάζει γρήγορα. Αναπτύξαμε και αναλάβαμε πρωτοποριακό ρόλο στην αποθήκευση μπαταριών σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και συνδεθήκαμε με το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στο σουηδικό δίκτυο. Βρισκόμαστε επίσης σε προχωρημένα στάδια ενός σύμμικτου έργου φωτοβολταϊκών και μπαταριών στην Αυστραλία.
Η πρωτοβουλία του υπουργείου για προώθηση της αποθήκευσης θα είναι επωφελής για το σύστημα.
– Μιλάτε για τεχνογνωσία σε όλες τις τεχνολογίες και βέβαια τα αιολικά πάρκα. Θα μπορούσε αυτή η τεχνογνωσία να μεταδοθεί στην Ελλάδα;
– Η Ελλάδα παρέχει ισχυρές ευκαιρίες για χερσαία ανάπτυξη αιολικών. Η επιχείρησή μας είναι πάντα τοπική και έχουμε τοπικές ομάδες, αλλά το συνδυάζουμε με την παγκόσμια τεχνογνωσία και την εμπειρία μας από είκοσι χρόνια ανάπτυξης επιτυχημένων και κερδοφόρων έργων. Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες, επιταχύναμε την ενεργειακή μετάβαση και επιτρέψαμε σημαντικές επενδύσεις αιολικής ενέργειας σε αγορές σε στάδιο ανάπτυξης όπως η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα και βλέπουμε το ίδιο δυναμικό για την Ελλάδα.
– Μπορεί η είσοδος του EQT στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΧ2 να σημάνει περισσότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά;
– Οι μεγάλοι επενδυτές, τα διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, βιομηχανικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είναι βασικοί πελάτες μας και το είδος αυτό των επενδυτών δείχνει ενδιαφέρον για έργα στην Ελλάδα. Δεν περιμένουμε να αλλάξει αυτό.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")