Στενό Κάσου - Καρπάθου: Τουρκικά Πολεμικά Πλοία στα Όρια των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων

Στενό Κάσου - Καρπάθου: Τουρκικά Πολεμικά Πλοία στα Όρια των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων
του Αντώνη Φουρλή
Τρι, 23 Ιουλίου 2024 - 18:51

Ενδείξεις για τεχνητή κλιμάκωση στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, με αφορμή την παρουσία ιταλικού ερευνητικού σκάφους με άδεια των ελληνικών αρχών

Στον απόηχο του τουρκικού «σόου» στην Κύπρο, καθώς το ψευδοκράτος διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του συνόλου της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή - κατοχή του Αττίλα, τουρκικά πολεμικά πλοία έπλευσαν στο Αιγαίο (θεωρητικά, με σκοπό να επιστρέψουν στις βάσεις τους).

Αφορμή η διεξαγωγή ερευνών για να ποντιστεί καλώδιο για ηλεκτρική σύνδεση

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την προηγούμενη εβοδμάδα εκδόθηκε NAVTEX από την ελληνική πλευρά προκειμένου ιταλικό ερευνητικό σκάφος να διεξάγει υποθαλάσσια έρευνα μεταξύ Κάσου - Καρπάθου.με στόχο να ποντιστεί σε επόμενο χρόνο υποβρύχιο καλώδιο για διασύνδεση του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ιταλικό σκάφος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάνει έρευνα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και στην περιοχή υπάρχουν ελληνικές μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού - δηλαδή πολεμικά πλοία - που παρακολουθούν την πορεία των ερευνών και διασφαλίζουν την ασφαλή διεξαγωγή τους.

 
Η ακριβής θέση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου IEVOLI RELUME ακριβώς έξω από τα όρια των ελληνικών υδάτων, στα ανοιχτά της Κάσου, ώρα 13:14 - 23 Ιουλίου 2024.
 
Η ακριβής θέση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου IEVOLI RELUME ακριβώς έξω από τα όρια των ελληνικών υδάτων, στα ανοιχτά της Κάσου, ώρα 13:14 - 23 Ιουλίου 2024.
https://www.vesselfinder.com/?imo=9280720


Τουρκικές κινήσεις στην περιοχή Κάσου - Καρπάθου

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αναφέρουν ότι ένας ικανός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει επίσης συγκεντρωθεί στην θαλάσσια περιοχή, με τα τουρκικά σκάφη να παραμένουν - μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον - σταθερά εκτός ελληνικών χρικών υδάτων.

Ωστόσο, από χθες ενισχύθηκε η τουρκική παρουσία στην περιοχή, με πολεμικά πλοία που τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί στην Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της εισβολής - κατοχή.

Επί της ουσίας, η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί δηλαδή ως δικαιολογία την μετακίνηση των δυνάμεών της από την Κύπρο προς τα Δαρδανέλια ή άλλα λιμάνια όπου ελλιμενίζονται τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία, ώστε να κινηθούν στο στενό Κάσου - Καρπάθου.

Διπλωματικές πηγές: Η τουρκική παρουσία προκαλεί ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων

Οι τουρκικές κινήσεις στο ανατολικό Αιγαίο παρακολουθούνται στενά τόσο από το Πεντάγωνο, όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών. Αρμόδιες διπλωματικές πηγές στέκονται σε τρία σημεία, αναλύοντας την τουρκική κινητικότητα πέριξ της Κάσου και της Καρπάθου:

- Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.
- Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
- Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Τα «απόνερα» της Κύπρου και η ενισχυμένη τουρκική παρουσία

Η παρουσία σημαντικού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων (εως πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ελληνικά ΜΜΕ) στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ερμηνεύεται στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της Άγκυρας να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο - κάτι που συμβαίνει και αντιστρόφως φυσικά.

Το πραγματικό ερώτημα, είναι σε ποιό βαθμό θα επιχειρήσει στην παρούσα φάση η τουρκική ηγεσία να εργαλειοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, εάν η Άγκυρα θελήσει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να εγκαινιάσει μία περίοδο έντασης, έπειτα από μία «ήσυχη χρονιά». Είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, καθώς η έρευνα του ιταλικού πλοίου ολοκληρώνεται πολύ σύντομα και θα εκλείψει η συγκεκριμένη αφορμή κλιμάκωσης.

Οι ενδείξεις έντασης στο ανατολικό Αιγαίο εμφανίζονται αυτή την ώρα ως «απόνερα» μετά τα πανηγύρια στην Κύπρο, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, για την 50η επέτειο της εισβολής, όπου ο Ερντογάν εξαπέλυσε και βολές εναντίον του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια. Εκδηλώσεις που συνδυάστηκαν με το μήνυμα, ότι η Άγκυρα δεν βλέπει δυνατότητα προόδου στο Κυπριακό, εάν δεν λάβει η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποσχέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους - κάτι που θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

(από huffingtonpost.gr)