15ο SEEED του ΙΕΝΕ: Το Ρόλο του Energy Community στην Ενοποίηση των Περιφερειακών Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας Ανέδειξε ο Artur Lorkowski

15ο SEEED του ΙΕΝΕ: Το Ρόλο του Energy Community στην Ενοποίηση των Περιφερειακών Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας Ανέδειξε ο  Artur Lorkowski
energia.gr
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 11:14

Ένας από τους πιο διακεκριμένους ομιλητές του 15ου SEE Energy Dialogue που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στις 19 & 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, ήταν ο Artur Lorkowski, Διευθυντής της Γραμματείας του Energy Community. Μάλιστα, ο κ. Lorkowski ήταν κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρία του 15ου SEEED, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενοποίησης των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης των κανόνων λειτουργίας τους με τις απαιτήσεις του Πακέτου του Energy Community (περισσότερα εδώ)

Ο Artur Lorkowski είναι ένας καταξιωμένος διπλωμάτης με ειδίκευση στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια διοίκηση. Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή της Γραμματείας του Energy Community, του οργανισμού της ΕΕ για την προσαρμογή των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης στο κοινοτικό κεκτημένο στον χώρο της ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη.

Προηγουμένως είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ταμείου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση Υδάτων της Πολωνίας, όπου επέβλεπε κρίσιμους τομείς όπως η προσαρμογή σην κλιματική αλλαγή, η προστασία των υδάτινων πόρων και οι μεταφορές μηδενικών εκπομπών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο κ. Lorkowski είχε επίσης υπηρετήσει σε πολύ σημαντικές διπλωματικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου του Υπουργού Εξωτερικών για Κλιματικών Υποθέσεων, ενώ έχει διατελέσει και Πρέσβης της Πολωνίας στην Αυστρία.

Πριν από τη διπλωματική του σταδιοδρομία, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντής στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Γραφείο της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, όπου ήταν υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

Ο Artur Lorkowski είναι διακεκριμένος απόφοιτος της Οικονομικής Σχολής της Βαρσοβίας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Πολωνίας. Σπούδασε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν (1997–1998), ενώ έχει λάβει μέρος και στο International Visitor Leadership Programme του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (2012). Το 2013, ήταν Associate Member στο St. Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.