ΣΜΕ: Βράβευση Σπουδαστών Μεταλλευτικών Σχολών στο Πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

ΣΜΕ: Βράβευση Σπουδαστών Μεταλλευτικών Σχολών στο Πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
energia.gr
Δευ, 29 Ιουλίου 2024 - 11:46

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων βραβεύει κάθε χρόνο τον πρώτο σε βαθμολογία σπουδαστή Μεταλλευτικής Σχολής που αποφοίτησε κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος τηρώντας έτσι ένα θεσμό που επικροτεί την προσπάθεια των νέων, ειδικά σε περιόδους αβέβαιες και δύσκολες

Στη φετινή βράβευση των πρώτων σε βαθμολογία φοιτητών μεταλλευτικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στον πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης μελών ΣΜΕ έλαβαν χώρα δύο βραβεύσεις για τους πρώτους σε βαθμολογία σπουδαστές τόσο της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΜΠ όσο και του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.

Από τους αποφοίτους του 2023, πρώτη στη βαθμολογία αναδείχθηκε η κα Φιλτικάκη Ευγενία (ΕΜΠ) με βαθμό διπλώματος (9,34) η οποία έλαβε το θεσμοθετημένο βραβείο από το ΣΜΕ ήτοι το συμβολικό ποσό των 1000 ευρώ και εξάμηνη πρακτική σε εταιρεία μέλος του Συνδέσμου.

Επειδή όμως η φετινή βαθμολογία του πρώτου σπουδαστή του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Στουπάκη Στέφανου ήταν ιδιαίτερα υψηλή, (8,52), το ΔΣ του ΣΜΕ αποφάσισε να απονείμει ως δεύτερο βραβείο στον κ. Στουπάκη το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ και εξάμηνη απασχόληση σε εταιρεία μέλος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Φέτος πέρα από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, υπήρξε και μία άλλη μεγάλη ιδιαιτερότητα, τις βραβεύσεις τις πραγματοποίησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Λυτρίβη, γεγονός πολύ τιμητικό τόσο για τους σπουδαστές όσο και για το Σύνδεσμο.

Στις βραβεύσεις παρίσταντο και οι επιβλέποντες καθηγητές των σπουδαστών, κα Αικατερίνη Αδάμ, καθηγήτρια στη Σχολή Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά και εκπρόσωπος του τμήματος Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης o Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ανδρέας Γιώτης, οι οποίοι είπαν λίγα λόγια για τους σπουδαστές και τη συνεργασία τους κατά την εκπόνηση της διπλωματικής τους. 


 

Εκπρόσωπος του επιβλέποντος καθηγητή του κ. Στουπάκη, κ. Ανδρέας Γιώτης, Αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης


 

Η μητέρα της κας Φιλτικάκη παραλαμβάνει το βραβείο από την Υφυπουργό κα Λυτρίβη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. κ. Γιαζιτζόγλου

Η επιβλέπουσα Καθηγήτρια κα Αδάμ, της βραβευθείσας σπουδάστριας Τζένης Φιλτικάκη, Καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ

Ο βραβευθείς σπουδαστής κ. Στουπάκης, η Υφυπουργός Παιδείας κα Λυτρίβη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Κ. Γιαζιτζόγλου και ο Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιώτης.

Aναφορικά με τα θέματα των διπλωματικών εργασιών:

Η διπλωματική εργασία της κας Φιλτικάκη επικεντρώθηκε στο θέμα της επίδοσης σε ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας (Υ&Α) των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) και πιο συγκεκριμένα στα αποτελέσματα των δεικτών συχνότητας και σοβαρότητας των ατυχημάτων που καταγράφονται στο χώρο εργασίας, αλλά και στις ώρες εκπαίδευσης που παρέχονται στους εργαζομένους.

Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η σοβαρότητα των ατυχημάτων ολοένα και μειώνεται, οι εταιρείες με μεγάλο κύκλο εργασιών τείνουν να έχουν μικρότερη συχνότητα ατυχημάτων και οι ώρες εκπαίδευσης σε θέματα Υ&Α ήταν μειωμένες σε όλους τους κλάδους για το 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του Covid-19”.

Η διπλωματική εργασία του κ. Στουπάκη εξέτασε καινοτόμες και αποδοτικές τεχνολογίες για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Επιπλέον ανέλυσε πώς οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επηρεάζουν την κλιματική κρίση ενώ διερεύνησε την επίδραση της πανδημίας COVID-19 σε αυτήν και παρουσιάζει την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, ως Ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πρωτοβουλία.


(φωτό άρθρου): Η απονομή του βραβείου στον κ. Στουπάκη από την Υφυπουργό Παιδείας κα Λυτρίβη. Από δεξιά ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Χ. Καβαλόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου κ. Κ. Γιαζιτζόγλου