ΕΥΑΘ: Πρωτοποριακή Τεχνολογία AI για την Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων-Λυμάτων από τη Siemens

ΕΥΑΘ: Πρωτοποριακή Τεχνολογία AI για την Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων-Λυμάτων από τη Siemens
energia.gr
Δευ, 29 Ιουλίου 2024 - 17:15

Η ΕΥΑΘ στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής που εφαρμόζει με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής της συνέπειας, συνεργάστηκε με τη Siemens Ελλάδος για την επιτάχυνση του ψηφιακού και βιώσιμου μετασχηματισμού της, εφαρμόζοντας μια καινοτόμο λύση που αξιοποιεί τις δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης και ΙοΤ. Πιο συγκεκριμένα, η Siemens παρείχε τη λύση SIWA Blockage Predictor με στόχο την αποτροπή περιστατικών
υπερχειλίσεων και πλημμυρών του παντορροϊκού δικτύου της Θεσσαλονίκης. Βασισμένο στο Cloud και παραμετροποιήμενο στις ανάγκες της ΕΥΑΘ, το SIWA Blockage Predictor διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του δικτύου που διατρέχεται από λύματα και όμβρια ύδατα.

Mέσω του SIWA Blockage Predictor, η ΕΥΑΘ είναι σε θέση να λαμβάνει ειδοποιήσεις για τη δημιουργία εμφράξεων και να αναλαμβάνει εγκαίρως δράση για τον καθαρισμό των φρεατίων και την αποφυγή υπερχειλίσεων λόγω μειωμένης χωρητικότητας του δικτύου. Παράλληλα, εξοικονομούνται πόροι συντήρησης του δικτύου και βελτιώνεται η αποδοτικότητα ενώ παρέχεται προστασία από πιθανές μολύνσεις λόγω των λυμάτων που θα υπερχείλιζαν από τους αγωγούς.

Η συνεργασία της Siemens με την ΕΥΑΘ παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Siemens, στην έκθεση IFAT 2024, την κορυφαία διοργάνωση για τεχνολογίες περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 17 Μαΐου 2024 στο Μόναχο. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται από την Siemens στον τομέα του περιβάλλοντος και να δουν πώς η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών αιχμής ενισχύει το σημαντικό έργο της ΕΥΑΘ.
«Με την ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών επιτυγχάνεται ακριβέστερη κι αποτελεσματικότερη συλλογή δεδομένων και, επομένως, λαμβάνονται καλύτερες επιχειρησιακές αποφάσεις, βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυξάνεται η παραγωγικότητα και τελικά η ικανοποίηση των πελατών μας. Η συνεργασία της ΕΥΑΘ Α.Ε. με τη SIEMENS και η χρήση ειδικής εφαρμογής για την πρόβλεψη υπερχειλίσεων και πλημμυρικών φαινομένων στα παντορροϊκά αποχετευτικά μας δίκτυα εξασφαλίζει, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αυτά ακριβώς τα μείζονα επιχειρησιακά οφέλη. Κυρίως όμως μας βοηθά να διατηρούμε καθαρό τον υδάτινο αποδέκτη της Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό», δήλωσε ο κ. Κώστας Μπέλλος, Διευθυντής Δικτύων Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Σπύρος Λάκκας, OEM and Vertical Sales Manager, Siemens Digital Industries, δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία μας με την ΕΥΑΘ μας γεμίζει αισιοδοξία για την επιτάχυνση του ψηφιακού και βιώσιμου μετασχηματισμού της βιομηχανίας νερού. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως το ΑΙ και το ΙοΤ, μέσω της εφαρμογής του SIWA Blockage Predictor κατορθώσαμε να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση η οποία συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΥΑΘ και διατηρεί την πόλη της Θεσσαλονίκης πιο ασφαλή από πιθανούς κινδύνους υπερχειλίσεων στον Θερμαϊκό Κόλπο. Ένα ισχυρό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η αξιοποίηση της τεχνολογίας με νόημα μπορεί να διαμορφώσει ένα περισσότερο βιώσιμο αύριο».

Με τις εφαρμογές Siemens Water (SIWA) που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τη βιομηχανία νερού, οι φορείς διαχείρισης μπορούν να βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση, να αποτρέπουν την απώλεια νερού, να μειώνουν τη μόλυνση των υδάτινων σωμάτων και να ενισχύουν τα μέτρα πρόβλεψης συντήρησης.