Η Mitsubishi βρίσκεται σε συζητήσεις για να συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη στρατηγική συνεργασία της Nissan και της Honda, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Reuters. Η Nissan και η Honda δήλωσαν τον Μάρτιο ότι εξετάζουν τη συνεργασία τους σε εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων και τεχνητή νοημοσύνη σε πλατφόρμες λογισμικού για αυτοκίνητα, αν και δεν σχεδιάζουν κεφαλαιακή σύνδεση.

Πάντως εκπρόσωποι των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την στιγμή που οι μετοχές της Mitsubishi σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση.

Η σχεδιαζόμενη συνεργασία υπογραμμίζει την αυξανόμενη πίεση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεργαστούν για να μειώσουν το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς και τα δύο στρατόπεδα στα οποία διχάζεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Στο άλλο στρατόπεδο, η Toyota συνεργάζεται με τους εταίρους της Suzuki, Subaru και Mazda.

Η Mitsubishi Motors ανήκει κατά 34% στη Nissan και αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συμμαχίας με τη Nissan και τη Renault. Η συμμετοχή της στη σχεδιαζόμενη συνεργασία με τη Honda θα ήταν μια φυσική εξέλιξη δεδομένης της συμμετοχής της Nissan στην εταιρεία, έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

 "Πιστεύουμε ότι ο πιο σημαντικός τομέας σε αυτή την αναφερόμενη σύνδεση είναι το λογισμικό", έγραψαν, προσθέτοντας ότι και οι τρεις εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επιδίωξη οικονομιών κλίμακας. Η Nissan, η Renault και η Mitsubishi συμφώνησαν πέρυσι να αναδιαρθρώσουν τη συμμαχία τους, στοχεύοντας σε μια συρρικνωμένη αλλά πιο ρεαλιστική και ευέλικτη συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, η Nissan και η Mitsubishi θα επενδύσουν έως και 600 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, στην επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Renault, Ampere.

 

Πηγή: Top Gear Greece