Ολυμπιακοί: Η Αλαζονεία Τιμωρείται

Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε μεγάλα σχέδια για του Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν το εισιτήριό του για να ανακτήσει το απολεσθέν γόητρό του μετά τις ηχηρές ήττες σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές. Όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Με πρόσχημα μάλιστα την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων δεν σχημάτισε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου, τις οποίες ωστόσο προκήρυξε με περίσσια άνεση. Όμως τελικά οι Αγώνες δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε και αντί να αναβαθμίσουν το προφίλ του εξελίσσονται στο προσωπικό Βατερλώ του. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς. Λίγο πριν την έναρξη, το σιδηροδρομικό δίκτυο του Παρισιού παρέλυσε λόγω μαζικής επίθεσης δολιοφθοράς δημιουργώντας ένα χάος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό

energia.gr
Τρι, 30 Ιουλίου 2024 - 09:45

Λίγες ώρες αργότερες ήρθε η πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης για να αποδείξει ότι η αλαζονεία στο τέλος τιμωρείται. Θυμίζοντας την κατάρρευση της υποτίθεται απόρθητης Γραμμής Μαζινό, το φιλόδοξο εγχείρημα της μετατροπής ολόκληρου του Παρισιού σε στάδιο προδόθηκε τουλάχιστον εν μέρει από την έκθεση στα καιρικά φαινόμενα. Και έτσι αποκαλύφθηκε ένας ερασιτεχνισμός ή ακόμη μια υπερβολική αυτοπεποίθηση, χωρίς κανείς να έχει δώσει απάντηση στο πολύ βασικό ερώτημα: τι θα γίνει εάν βρέξει; Στην Γαλλία μένουν και όχι στην Κύπρο!

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε όμως και το περιεχόμενο της Τελετής και κυρίως η φαεινή ιδέα να αναπαραστήσουν τον Μυστικό Δείπνο με drag queen, τρανσέξουαλ και ένας γυμνό τραγουδιστή, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο. Γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας, την συγγνώμη των διοργανωτών αλλά και την απόσυρση βασικών χορηγών. Η C Spire, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του Μισισίπι και ο έκτος μεγαλύτερος πάροχος ασύρματης επικοινωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της: «Μείναμε σοκαρισμένοι από την κοροϊδία του Μυστικού Δείπνου κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η C Spire θα αποσύρει τη διαφήμισή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ποτέ μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και τόσο αμφιλεγόμενα σχόλια. Αν ήταν αυτό ο απώτερος σκοπός του Γάλλου Προέδρου, μάλλον τα κατάφερε. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ που ήταν ο καθαρισμός του Σηκουάνα για να γίνουν Αγώνες στο εσωτερικό του, φαίνεται ότι καταλήγει σε φιάσκο. Η γαλλική κυβέρνηση, δαπάνησε 1,4 δισεκ. ευρώ στο μεγαλύτερο έργο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα που διασχίζει την Πόλη του Φωτός, ώστε να φιλοξενήσει τα αθλήματα της ανοιχτής θάλασσας και του τριάθλου. Το έργο ξεκίνησε το 2016 με στόχο να είναι έτοιμο για τους Αγώνες και εν συνεχεία να παραδοθεί στους πολίτες για κολύμπι και δραστηριότητες. Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι αρμόδιοι δεν υπολόγισαν την βροχή που κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα όλο το σχέδιο. Ακόμη και η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, βούτηξε προ ημερών στον Σηκουάνα για να πεισθούν όλοι ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα. Αμφιβάλλουμε αν θα επαναλάμβανε το τολμηρό αυτό εγχείρημα τώρα. Ποιο όμως είναι το δίδαγμά από όλα αυτά; Ότι τα φιλόδοξα οράματα μπορούν να γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος όταν δεν συνοδεύονται από ρεαλισμό και κατανόηση της πραγματικότητας. Και το μήνυμα αυτό δεν έχει αποδέκτη μόνο τον Γάλλο Πρόεδρο.