Κύπρος: Διαγωνισμός για Αποπεράτωση Χερσαίων Υποδομών Τερματικού Βασιλικού – Αναμονή για Ηλεκτρική Διασύνδεση

Κύπρος: Διαγωνισμός για Αποπεράτωση Χερσαίων Υποδομών Τερματικού Βασιλικού – Αναμονή για Ηλεκτρική Διασύνδεση
energia.gr
Τρι, 30 Ιουλίου 2024 - 15:07

Με την επιβεβαίωση από πλευράς του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την αποπεράτωση των χερσαίων υποδομών του τερματικού και της προβλήτας, αλλά και για εξασφάλιση άλλης πλωτής μονάδας δεδομένης της κατακράτησης της οποίας τυγχάνει από την κινεζική κοινοπραξία CMC το πλοίο «Προμηθέας», ολοκληρώθηκε το ανοικτό μέρος της συζήτησης στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής αναφορικά με το τερματικό και την ηλεκτρική διασύνδεση

Η συνεδρία της Επιτροπής έκλεισε για τα ΜΜΕ προτού εισέλθει σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του τερματικού και όλα όσα επισυνέβησαν για να φθάσουμε στο διαζύγιο με την CMC, στην μη κάθοδο του «Προμηθέα» στην Κύπρο παρά το γεγονός ότι η κυριότητά του ανήκει στην ΕΤΥΦΑ, αλλά και στην έρευνα που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προς διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων και το γεγονός ότι η Κομισιόν ζητά πίσω το πόσο ύψους πέραν των 68 εκατ. ευρώ που έως τώρα έδωσε ως χρηματοδότηση από το συνολικό ύψους 101 εκατ.

Προηγήθηκε συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση, κατά την οποία από πλευράς βουλευτών εκφράστηκαν σωρεία ανησυχιών για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η υλοποίησή της και με τον υπουργό Ενέργειας να εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν πρόκειται περί ενός νέου σκανδάλου.

Αίσθηση προκάλεσε η ωμή παραδοχή του προέδρου της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικά ότι η Αρχή δέχεται πιέσεις από παντού προκειμένου να αλλάξει την απόφασή της για μη αποδοχή της έναρξης χρέωσης στους Κύπριους καταναλωτές πριν από την ολοκλήρωση του έργου, όπως αξιώνει ο ΑΔΜΗΕ.

Ταυτοχρόνως, απαρατήρητη από τον κ. Πουλλικά δεν πέρασε η αναφορά Γιώργου Παπαναστασίου πως η ΡΑΕΚ δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση, ισχυρισμός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του προέδρου της Αρχής.

Επί της ουσίας, από τον υπουργό Ενεργείας ξεκαθαρίστηκε ότι η όποια απόφαση για μετοχική συμμετοχή ή όχι της Κ.Δ. στην Great Sea Interconnector θα ληφθεί με πλήρη διαφάνεια και στη βάση του τι θα καταδείξουν οι αξιολογήσεις της οποίας θα τύχει η μελέτη κόστους οφέλους από τους ανεξάρτητους οίκους στους οποίους έχει δοθεί.

(από nomisma.com.cy)