TITAN: Aύξηση Πωλήσεων και Αποτελεσματική Διαχείριση Κόστους σε Ευρώπη και τις ΗΠΑ Επέφεραν Βελτιωμένη Κερδοφορία το Α΄ Εξάμηνο

TITAN: Aύξηση Πωλήσεων και Αποτελεσματική Διαχείριση Κόστους σε Ευρώπη και τις ΗΠΑ Επέφεραν Βελτιωμένη Κερδοφορία το Α΄ Εξάμηνο
energia.gr
Τετ, 31 Ιουλίου 2024 - 10:57

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν κατά 7,6% σε €1.323,0 εκ. με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να καταγράφουν άνοδο, ενώ και οι όγκοι ήταν συνολικά υψηλότεροι για όλα τα προϊόντα του Ομίλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €281,4 εκ., σημειώνοντας άνοδο 16,7% (20% αναπροσαρμοσμένο για μη επαναλαμβανόμενα έξοδα), χάρη στις σταθερές τιμές και τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 34,1% και διαμορφώθηκαν σε €148,7 εκ.

Επίσης, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% και ανήλθαν σε €699,3 εκ., χάρη στην ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ και την αυξημένη δραστηριότητα στην Ευρώπη. Τα κέρδη EBITDA για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε €171,6 εκ., καταγράφοντας το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης.

Η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός χαμηλού δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDA σε 1,1x.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο Όμιλος εστίασε σε επενδυτικές δαπάνες με σκοπό την ανάπτυξη, όπως η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, η απόκτηση νέων αποθεμάτων λατομείων και η αύξηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

H εκτέλεση της Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης για το 2026 συνεχίζεται, με την ολοκλήρωση 4 νέων εξαγορών (bolt-on) το πρώτο εξάμηνο και επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις στην υποκατάσταση εναλλακτικών καυσίμων και κλίνκερ. Η νέα σειρά προϊόντων Titan Edge και Titan Premier έχει ήδη δρομολογηθεί με στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων βιώσιμων προϊόντων και λύσεων έως το 2026. Τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στην Ελλάδα και παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στις ΗΠΑ εισέρχονται στα επόμενα στάδια μελετών.

Ολοκληρώθηκαν συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (end-to-end RTOs) σε ακόμη δύο εργοστάσια του Ομίλου, με αποτέλεσμα τη περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας και της κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Όμιλος προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο εισαγωγής των δραστηριοτήτων της Titan America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ανακοινώνεται νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους €20 εκ., το οποίο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, ενώ την 3η Ιουλίου 2024 καταβλήθηκε μέρισμα €0,85 ανά μετοχή.

Η μετοχή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στον δείκτη FTSE4Good στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Οι προοπτικές για το έτος εξακολουθούν να είναι θετικές χάρη στην υψηλή ζήτηση και τις ανθεκτικές τιμές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ τα έργα που αποβλέπουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στον ψηφιακό μετασχηματισμό ενισχύουν περαιτέρω τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα Α΄ Εξαμήνου 2024 της ΤΙΤΑΝ εδώ