Στην ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας εστιάζει ο πρόεδρος της Safe Bulkers, Λουκάς Μπαρμπαρής, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το β΄ τρίμηνο του 2024

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπαρής για την εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων Πόλυ Ν. Χατζηιωάννου, «η ισχυρή μας ρευστότητα και η άνετη μόχλευση μας επιτρέπουν να είμαστε ευέλικτοι με την κατανομή των κεφαλαίων μας, να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας και ταυτόχρονα να ανταμείψουμε τους μετόχους μας με μέρισμα πέντε λεπτών ανά κοινή μετοχή».

Όσον αφορά τους στόχους που πέτυχε η Safe Bulkers μέσα στο 2024, τονίζει ότι «οι βασικές εξελίξεις του δεύτερου τριμήνου, περιλαμβάνουν την ισχυρότερη αγορά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, την εφαρμογή του νέου μας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης σύμφωνα με τα νέα πρότυπα (DryBMS), την παραγγελία δύο επιπλέον νεότευκτων πλοίων συμβατών με τα eco πρότυπα Φάσης 3 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), σύμφωνα με τη στρατηγική μας για την ανανέωση του στόλου, και την έκδοση της έκθεσης βιωσιμότητας 2023 που περιγράφει λεπτομερώς τις πρακτικές μας ESG και το όραμά μας για το μέλλον».

Πάνω έσοδα και κέρδη

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024, η Safe Bulkers λειτούργησε σε ένα ισχυρότερο περιβάλλον αγοράς ναύλωσης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, με αυξημένα έσοδα λόγω των υψηλότερων ναυλώσεων, και αυξημένα κέρδη από τα πλοία με εξοπλισμό Scrubber και υψηλότερα έξοδα τόκων λόγω των αυξημένων επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024, η εταιρεία είχε κατά μέσο όρο 45,43 πλοία στον στόλο της, αποκομίζοντας μέσο TCE 18.650 δολάρια ανά πλοίο σε σύγκριση με 44,01 πλοία που αποκόμισαν μέσο TCE 17.271 δολάρια κατά την ίδια περίοδο του 2023. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 27,6 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 15,4 εκατ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο του 2023.

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στη μεταβολή του καθαρού εισοδήματος είναι οι ακόλουθοι:

  • Καθαρά έσοδα: Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% σε 78,5 εκατ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 70,6 εκατ. δολάρια για την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό οφείλεται στα υψηλότερα έσοδα από ναυλώσεις πλοίων και στα αυξημένα έσοδα που αποκόμισαν τα πλοία μας με εξοπλισμό Scrubber, καθώς και στον αυξημένο μέσο αριθμό πλοίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
  • Λειτουργικά έξοδα πλοίων: Τα λειτουργικά έξοδα πλοίων παρέμειναν σταθερά στα 25,9 εκατ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με 25,9 εκατ. δολάρια για την ίδια περίοδο του 2023, παρά τον αυξημένο μέσο αριθμό πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")