Καταρρέει το Ισραηλινό Σεκέλ - Οι Αγορές Φοβούνται για Κλιμάκωση της Σύγκρουσης

Καταρρέει το Ισραηλινό Σεκέλ - Οι Αγορές Φοβούνται για Κλιμάκωση της Σύγκρουσης
energia.gr
Τετ, 31 Ιουλίου 2024 - 17:00

Το σεκέλ του Ισραήλ βάδιζε προς το μεγαλύτερο τριήμερο sell-off των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι traders ανησυχούν ότι η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφος του Ιράν αυξάνει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το νόμισμα υποχωρούσε έως και 1,2% στα 3,7886 σεκέλ ανά δολάριο ΗΠΑ, αφού η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. Αυτό οδήγησε την τριήμερη πτώση του στο 3,3%, τη χειρότερη επίδοση για νόμισμα στον κόσμο φέτος μετά το αιθιοπικό birr. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,97%.

Σε σχεδόν 10 μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι επενδυτές ήλπιζαν επανειλημμένα για μια επιστροφή στην ειρήνη, οδηγώντας σε σποραδική ανθεκτικότητα το ισραηλινό νόμισμα, καθώς και στις αγορές μετοχών και ομολόγων της χώρας. Ωστόσο, καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθυστερούν, τα τελευταία γεγονότα έχουν διαβρώσει την αισιοδοξία των traders για γρήγορη επίλυση της διαμάχης, με τους φόβους ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα συρθούν σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ να εντείνονται.

"Είναι δύσκολο να δούμε ένα σενάριο όπου το Ιράν δεν θα απαντήσει, δεδομένου ότι αυτή ήταν μια επίθεση όχι μόνο σε ιρανικό έδαφος, αλλά με στόχο έναν καλεσμένο του νέου προέδρου του Ιράν στην ίδια την Τεχεράνη", δήλωσε ο Nick Rees, στέλεχος στρατηγικής FX στη Monex Europe στο Λονδίνο. "Είναι δύσκολο να δούμε ένα σενάριο όπου το σεκέλ δεν θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται υπό πίεση, εκτός και έως ότου και οι δύο πλευρές απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού".

Το sell-off αυτής της εβδομάδας ώθησε το σεκέλ να διαπραγματεύεται κοντά στο πιο αδύναμο επίπεδό του από τον Απρίλιο, αφού ξεπέρασε τα πολλαπλά επίπεδα υποστήριξης στους κινητούς μέσους όρους 50 ημερών, 100 ημερών και 200 ​​ημερών. Η μεταβλητότητά του αυξάνεται: οι σιωπηρές διακυμάνσεις ενός μήνα, με βάση τις τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης, έχουν εκτιναχθεί για πέντε διαδοχικές ημέρες, στο μεγαλύτερο σερί από τον Νοέμβριο.