Η Πιθανή Χρεωκοπία της Αμερικανικής SunPower Προκαλεί Νέες Πιέσεις στον Κλάδο των Φωτοβολταϊκών

Η Πιθανή Χρεωκοπία της Αμερικανικής SunPower Προκαλεί Νέες Πιέσεις στον Κλάδο των Φωτοβολταϊκών
energia.gr
Τετ, 31 Ιουλίου 2024 - 17:30

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στις οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας- το τελευταίο σημάδι των αγώνων του προβληματικού κλάδου.

Η SunPower, η οποία υποστηρίζεται από τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο TotalEnergies, δήλωσε στις 17 Ιουλίου ότι πλέον δεν θα υποστηρίζει νέες μισθώσεις ή συμφωνίες αγοράς ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν αποκτά νέους πελάτες. Η εταιρεία ανέφερε επίσης σε επιστολή της προς τους αντιπροσώπους που πωλούν τα συστήματά της ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την εγκατάσταση πάνελ που έχουν παραδοθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί. «Αυτό είναι ένα σημαντικό, πρόσθετο αρνητικό στοιχείο για την εταιρεία», έγραψε ο Philip Shen, Διευθύνων Σύμβουλος της Roth MKM, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η ανακοίνωση της εταιρείας ήρθε μετά από μήνες αναταραχής. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SunPower δήλωσε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της επειδή παραβίασε έναν βασικό όρο σε μια πιστωτική συμφωνία. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία δήλωσε ότι χρειαζόταν επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσει την τριμηνιαία οικονομική της κατάσταση- ο Nasdaq ενημέρωσε αργότερα τη SunPower ότι δεν συμμορφωνόταν επειδή δεν υπέβαλε εγκαίρως τα έντυπά της. Η SunPower αναγνώρισε επίσης ότι οι προηγούμενες οικονομικές εκθέσεις «δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται έγκυρες» λόγω λογιστικών λαθών. Στις 3 Ιουλίου, η SunPower ανέφερε ότι η Ernst and Young, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία της, παραιτήθηκε στις 27 Ιουνίου. Μεταγενέστερες μαρτυρίες ανέφεραν διαφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών σχετικά με τον έλεγχο.

Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονταν στα 72 σεντς τη Δευτέρα, μειωμένες κατά 98% από το ανώτατο επίπεδό τους το 2021.

Η SunPower είναι μία από τις πέντε ή δέκα κορυφαίες εταιρείες στις οικιακές εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων στη χώρα, σύμφωνα με τον Pol Lezcano, αναλυτή του BloombergNEF. Οι δυσκολίες της αναδεικνύουν επίσης γιατί η οικιακή ηλιακή βιομηχανία ασθμαίνει στις ΗΠΑ, λέει ο Lezcano. Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας δαπανούν τεράστια ποσά για γενικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, γεγονός που καθιστά τα πάνελ πιο ακριβά για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι πολιτείες αλλάζουν τις εξισώσεις που καθορίζουν αποζημίωσης για τα πιθανά κέρδη των ιδιοκτητών που πουλούν ενέργεια στο δίκτυο, οι πελάτες δεν αγοράζουν τόσα ηλιακά συστήματα. Η οικονομική έκθεση της SunPower αντικατοπτρίζει αυτές τις προκλήσεις. Η εταιρεία έβγαλε 14,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019- έχασε 200 εκατομμύρια δολάρια το 2023, καθώς τα λειτουργικά της έξοδα διπλασιάστηκαν, λέει ο Lezcano.

Εν τω μεταξύ, οι πωλητές ηλιακής ενέργειας έχουν υπερτιμολογήσει τα συστήματα και κρατούν τη διαφορά, λέει ο Walid Halty, πρώην πωλητής ηλιακής ενέργειας, ο οποίος τώρα διευθύνει εταιρεία Monalee, που έχει σχεδιαστεί για να πουλάει ηλιακή ενέργεια χωρίς πωλητές. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα συστήματα μπορεί να είναι υπερτιμημένα, λέει ο Halty, προσφέροντας λιγότερα κίνητρα στους δυνητικούς πελάτες να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα από τη μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια. «Θα μπορούσες να το πουλήσεις τόσο ψηλά όσο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα έλεγε ναι», λέει ο Halty για τις μέρες του στην ηλιακή βιομηχανία. «Είναι σχεδόν σαν να παίρνεις ένα αυτοκίνητο αξίας 20.000 δολαρίων και η αντιπροσωπεία μπορεί να το πουλήσει στα 40.000 δολάρια αν θέλει».

Μια άλλη πηγή προβλημάτων της SunPower: Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό για να επιβιώσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές ηλιακές εταιρείες προσφέρουν προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης που επιτρέπουν στους καταναλωτές να πληρώσουν χαμηλές προκαταβολές. Για να πληρώσουν το κόστος εγκατάστασης αυτών των συστημάτων και συντήρησής τους, οι ηλιακές εταιρείες πρέπει να δανειστούν μετρητά. Αλλά η οικονομική αταξία της SunPower πιθανόν να δυσκόλεψε την εταιρεία να βρει δανειστές, λέει ο Lezcano. «Το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να έχουν οικονομικούς ελέγχους και επαληθευμένες οικονομικές πληροφορίες», λέει, «τους κατέστησε αδύνατο να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές».

Ο Roth, της MKM, βλέπει τις δοκιμασίες της SunPower ως πιθανό θετικό στοιχείο για άλλες μεγάλες εταιρείες ηλιακής ενέργειας όπως η SunRun και η Sunnova. Αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα προβλήματα της SunPower να κλονίσουν περαιτέρω την οικιακή ηλιακή αγορά. Εάν οδηγηθεί σε πτώχευση, τα οικονομικά της στοιχεία θα εξεταστούν προσεκτικά. Και οι δανειστές που θα δουν τα βιβλία της SunPower και θα διαπιστώσουν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου είναι αναποτελεσματικό, μπορεί να διστάσουν να δανείσουν άλλες εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με έναν γνώστη της αγοράς που δεν επιτρέπεται να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών με ήδη εγκατεστημένα συστήματα SunPower δεν θα επηρεαστούν άμεσα από τα πρόσφατα νέα, λέει ο Lezcano. Εάν η εταιρεία πτωχεύσει, άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των συστημάτων. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχουν πτωχεύσει, οι καταναλωτές εξακολουθούν να περιμένουν, μερικές φορές έχοντας μη λειτουργικά συστήματα, για να μάθουν τι θα επακολουθήσει.