Η υποσαχάρια Αφρική προσφέρει μια ευκαιρία ύψους 193 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε ΑΠΕ και μεταφορά ενέργειας έως το 2031, με αποδόσεις πολλαπλάσιες εκείνων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας σε διάφορες αφρικανικές χώρες μπορούν να αποφέρουν εσωτερική απόδοση 15% έως 21%, σημαντικά πάνω από το κόστος κεφαλαίου και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, έδειξε η πρόσφατη μελέτη που συνέταξε η Wood Mackenzie. Οι αποδόσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι λίγο πάνω από 5%.

«Η Αφρική αντιπροσωπεύει μια σημαντικά υποεξυπηρετούμενη αγορά», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που χρηματοδότησαν ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός MOBILIST και η νοτιοαφρικανική Revego Fund Managers. «Επίσης, οι υποδομές ΑΠΕ σε ολόκληρη την περιοχή τείνουν να βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, προσφέροντας περιθώρια ανάπτυξης».

Σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ αυτό αποτελεί ένα δαπανηρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης για τις αφρικανικές κυβερνήσεις, η έλλειψη υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης μια ευκαιρία για νέα έργα που θα επικεντρωθούν στις ΑΠΕ.

Από την επενδυτική ευκαιρία, τα εθνικά και τα τοπικά δίκτυα χρειάζονται 66 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Αναμένουν 11.000 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς ετησίως μέχρι το 2031, σε σύγκριση με 6.355 χιλιόμετρα πέρσι.

Ενώ η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, και η Κένυα προσφέρουν τις μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας, η Ουγκάντα προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις σε έργα ΑΠΕ, έδειξε η μελέτη. Παρόλα αυτά, το κόστος κεφαλαίου είναι υψηλότερο από εκείνο της Ευρώπης και των ΗΠΑ.