Θράκη: Τριήμερη Περιοδεία της Υφυπουργού Ανάπτυξης σε Τέσσερα Επιχειρηματικά Πάρκα Όπου Υλοποιεί Επενδύσεις ο ΔΕΔΔΗΕ

Θράκη: Τριήμερη Περιοδεία της Υφυπουργού Ανάπτυξης σε Τέσσερα Επιχειρηματικά Πάρκα Όπου Υλοποιεί Επενδύσεις ο ΔΕΔΔΗΕ
energia.gr
Παρ, 2 Αυγούστου 2024 - 09:30

Με έμφαση στο ειδικό βάρος που φέρει η βιομηχανική παραγωγή, η υφυπουργός Ανάπτυξης, 'Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου, πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στα Επιχειρηματικά Πάρκα Ξάνθης, Κομοτηνής, Σαπών και Αλεξανδρούπολης, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά και στις επενδύσεις που υλοποιεί σε αυτά ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, συνεχίζοντας τις επαφές με βιομηχανίες σε όλη τη χώρα, η υφυπουργός εμπράκτως αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο ενισχύει την εξωστρέφεια, αναδεικνύοντας τη δύναμη του ελληνικού επιχειρείν και στην περιφέρεια.

Η υφυπουργός επισκέφθηκε παραγωγικές και επενδυτικές μονάδες, συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, αλλά και με εργαζόμενους, συζητώντας για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η υφυπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση 20 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν ενταχθεί στη χρηματοδότηση από το Τ.Α.Α. τα Επιχειρηματικά (Βιομηχανικά) Πάρκα Καβάλας, Δράμας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει υλοποίηση έργων που αφορούν κρίσιμες υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, ο οδοφωτισμός, έργα υδροληψίας και άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, έργα τα οποία υλοποιεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", σε εννέα Επιχειρηματικά Πάρκα, ανάμεσα στα οποία είναι της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και των Σαπών».

Δήλωση

Σε δηλώσεις της, η υφυπουργός Ανάπτυξης, 'Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου, τόνισε: «Η ελληνική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάκαμψη της χώρας. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν περιοχές στρατηγικής σημασίας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι θεμελιώδης για την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας και την κοινωνική ευημερία. Με το πρόγραμμα "Νέα Βιομηχανικά Πάρκα", το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες υποδομές και δημιουργούμε νέες, σύγχρονες βιομηχανικές περιοχές, προσελκύοντας επενδύσεις και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι καμία περιφέρεια δε θα μείνει πίσω και, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Έργα ενεργειακής απόδοσης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Υπεθυμίζεται ότι, την 1η Φεβρουαρίου, εννέα επενδυτικά έργα, προϋπολογισμού 13,11 εκατομμυρίων ευρώ σε βιομηχανικά πάρκα, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα υλοποιηθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου. Σε αυτά τα βιομηχανικά πάρκα εντάσσονται και αυτά της Ξάνθης, της Κομοτηνής, των Σαπών και της Αλεξανδρούπολης

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η επιχορήγηση έργων κατασκευής υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ για:

  • ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης
  • ΒΙΟ.ΠΑ. Σαπών
  • ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας
  • ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας
  • ΒΙ.ΠΕ. Σερρών
  • ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων
  • ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς
  • ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής
  • ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

Η δράση, με φορείς υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), συνιστά άλλο ένα βήμα προς την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, στο πλαίσιο της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας.