Κέρδη ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο η Exxon Mobil. Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως χάρη στην αύξηση της παραγωγής μετά την εξαγορά νωρίτερα εφέτος της εταιρείας σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources

Η Exxon απέδωσε κέρδη 2,14 δολαρίων ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για την παραγωγή πετρελαίου και τα κέρδη εξαιτίας της πορείας των τιμών, που αντιστάθμισαν τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στον τομέα της διύλισης. Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα κέρδη που εμφάνισαν και οι ανταγωνίστριες BP, Shell και ConocoPhillips.

Τα αυξημένα κέρδη αποδίδονται κυρίως «στην παραγωγή-ρεκόρ τόσο στη Γουιάνα όσο και στην Λεκάνη Permian» στις ΗΠΑ, η οποία αντιστάθμισε τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και καυσίμων, όπως δήλωσε η Οικονομική Διευθύντρια του πετρελαϊκού κολοσσού, Κάθριν Μίκελς. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 9,24 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 7,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Η ώθηση που έδωσε η αγορά της Pioneer, η οποία συνεισέφερε κυρίως παραγωγή από τη Λεκάνη Permian των ΗΠΑ, ανέδειξε πόσο γρήγορα η Exxon μπόρεσε να ολοκληρώσει τη συμφωνία σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Η Chevron και η ConocoPhilips εξακολουθούν να περιμένουν να ολοκληρώσουν τις ρυθμιστικές αναθεωρήσεις των εκκρεμών συμφωνιών τους, με τη Chevron να ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα ότι το κλείσιμο της εξαγοράς της Hess ενδέχεται να μην πραγμαοποιηθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η Exxon, εταίρος της Hess στη Γουιάνα, αμφισβήτησε αυτή τη συμφωνία και η αξίωσή της για διαιτησία θα πρέπει να επιλυθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2025, δήλωσε η Μίκελς σε συνέντευξή του στο Reuters.

Παράλληλα, η Exxon, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, αύξησε τον στόχο παραγωγής για το 2024 κατά 13%. στα 4,3 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) μετά την πρωτοποριακή συμφωνία, σύμφωνα με τη Μίκελς. Η Exxon παρήγαγε 3,74 εκατομμύρια boepd το 2023.

Τα αποτελέσματα από την Pioneer ήταν επαλήθευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών, παρά τα έκτακτα έξοδα που σχετίζονται με τη συναλλαγή, είπε η CFO της εταιρείας. «Βλέπουμε ήδη μια προοπτική μεγαλύτερων συνεργειών» από ό,τι αναμενόταν όταν η Exxon ανακοίνωσε τη συναλλαγή, είπε ο Μίκελς, προσθέτοντας ότι τυχόν νεότερα δεδομένα θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

Οι δαπάνες εμφάνισαν μέτρια αύξηση το εν λόγω τρίμηνο με κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 7,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Pioneer, έναντι 6,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Η Exxon αύξησε τις ετήσιες κεφαλαιουχικές της δαπάνες στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, υψηλότερα από το εύρος των 23 έως 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προαναγγείλει.