Εξ άλλου την περασμένη Πέμπτη (1/8) ο Ισραηλινός Στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023,περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης της 13ης Ιουλίου στη Χανς Γιούνις στην Γάζα.
Οι ανωτέρω επιθετικές ενέργειες από πλευράς Τελ Αβιβ είναι πολύ προκλητικές για την Τεχεράνη για να μείνουν αναπάντητες. Ιδίως το πλήγμα της περασμένης Τετάρτης (31/7) υπήρξε πολύ βαρύτερο για την φιλοξενούσα τον Χανίγιε Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία βλέπει να καταρρακώνεται το κύρος της και να ακυρώνεται το «μήνυμα αποτροπής» από την απευθείας επίθεση της (την πρώτη στα χρονικά) εναντίον του κράτους του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, σε απάντηση προς την Ισραηλινή επιδρομή στο Ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό.
Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν ευρίσκεται πλέον εν μέσω συμπληγάδων. Αφενός μεν επιθυμεί να δώσει μια ισχυρή απάντηση στην αναιδή πρόκληση του Ισραήλ, και από την άλλη δεν επιθυμεί διεύρυνση της κρίσης, με την νέα κυβέρνηση του μόλις εκλεγέντος προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν να έχει δηλώσει ότι αποβλέπει σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Δύση και άρση του εμπάργκο.
Όμως η στρατιωτική απάντηση που αναμένεται να δώσει η Τεχεράνη δεν μπορεί να είναι «αβλαβής» όπως αυτή του περασμένου Απριλίου, (μη αποκλείοντας ακόμα την υπόγεια δοκιμή της πρώτης πυρηνικής βόμβας του Ιράν) έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει έντονες λαϊκές αντιδράσεις. Με μερίδα του ιρανικού πληθυσμού να καγχάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο μηχανισμός αμύνης και ασφαλείας του Ιράν ομοιάζει περισσότερο ικανός να ασχολείται με την μαντήλα των γυναικών, παρά με τη φύλαξη του εναέριου χώρου, την κατοχύρωση της ασφαλείας ενός υψηλού επισκέπτη και την αντιμετώπιση εχθρικών δικτύων συλλογής πληροφοριών. Η μνήμη είναι ακόμα νωπή από τις αλλεπάλληλες δολοφονίες εντός του Ιράν κατά την προηγούμενη δεκαετία επιστημόνων που συμμετείχαν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Όχι άσχετες είναι οι συνωμοσιολογικές ερμηνείες για το δυστύχημα με ελικόπτερο που στοιχήσει την ζωή του Προέδρου Ραισί και του υπουργού του των εσωτερικών.
Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν οι διεθνείς αγορές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού δείχνουν έντονα σημάδια υποχώρησης, με μεγάλη πτώση των μετοχών παγκοσμίως, καθώς το οικονομικό κλίμα δυσχεραίνει μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας αλλά και των πολύ ορατών γεωπολιτικών κινδύνων στην Μέση Ανατολή. Η δε Ουάσιγκτον φαίνεται πολιτικά εγκλωβισμένη συρόμενη εκούσα άκουσα σε στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ δέσμια στην πολιτική της περί απεριόριστης βοήθειας προς το Τελ Αβίβ, τις πρωτοβουλίες του οποίου όμως δεν ελέγχει.