Ομ. Καθηγητής Stavri Dhima στο 3rd Tirana Energy Forum του ΙΕΝΕ: Ανέλυσε τις Βασικές Προκλήσεις που Αντιμετωπίζει ο Ενεργειακός Τομέας της Αλβανίας

Ομ. Καθηγητής Stavri Dhima στο 3rd Tirana Energy Forum του ΙΕΝΕ: Ανέλυσε τις Βασικές Προκλήσεις που Αντιμετωπίζει ο Ενεργειακός Τομέας της Αλβανίας
energia.gr
Δευ, 5 Αυγούστου 2024 - 18:37

Τις βασικές προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπος ο ενεργειακός τομέας της Αλβανίας ανέλυσε διεξοδικά ο καθηγητής Stavri Dhima, Independent Energy and Risk Assessment Consultant και Senior Partner του IENE στην Αλβανία, κατά την εναρκτήρια συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ 

Τιράνων (3rd Tirana Energy Forum), που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη (IENE), σε συνεργασία με την εταιρεία SEA Consulting, την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, στην αλβανική πρωτεύουσα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Dhima, μιλώντας κατά τη διάρκεια της 36ης Γενικής Συνέλευσης των Εταίρων του ΙΕΝΕ, η οποία διεξήχθη επιτυχώς μέσω διαδικτύου στις 30 Ιουλίου 2024, κατέθεσε μία σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλουν του Ινστιτούτου.

Ο ομότιμος καθηγητής Stavri Dhima είναι Freelance Senior Energy Expert με μεγάλη και βαθιά εμπειρία και γνώσεις σε αρκετούς κλάδους του ενεργειακού τομέα της Αλβανίας, ενώ έχει να επιδείξει, παράλληλα, μακρόχρονη και επιτυχημένη σταδιοδρομία σε επιστημονικές και διοικητικές θέσεις σε πετρελαϊκά πρότζεκτ και, ιδιαίτερα, σε πρότζεκτ στον τομέα του φυσικού αερίου.

Από το 1999 έως το τέλος του 2019, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, ο καθηγητής Dhima υπηρέτησε σε αρκετές θέσεις στην ανώτατη διοίκηση του αλβανικού υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών, ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πετρελαίου, καθώς και Προϊστάμενος του Τομέα ενεργειακών πολιτικών και πρότζεκτ του ενεργειακό τομέα, κυρίως σε δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υψηλότερα κλιμάκια της υπηρεσιακής ιεραχίας, διακρίθηκε για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου στους αλβανικούς τομείς πετρελαίου και ενέργειας μέσω της προσαρμογής τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και στην προετοιμασία των στρατηγικών εγγράφων για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην Αλβανία, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές.

Η έρευνα και το έργο του από πλευράς επιστημονικών και τεχνικών μελετών αφορούν την εξερεύνηση πετρελαίου, μελέτες διαχείρισης, διοίκησης και λειτουργίας του πετρελαϊκού τομέα, εθνικά και περιφερειακά έργα για το πετρέλαιο και γενικότερα τις ενεργειακές υποδομές κλπ.