Μέση Ανατολή: Η Εβδομάδα που θα Μπορούσε να Καθορίσει την Πορεία του Πολέμου στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Η Εβδομάδα που θα Μπορούσε να Καθορίσει την Πορεία του Πολέμου στη Γάζα
energia.gr
Τρι, 6 Αυγούστου 2024 - 08:40

Τα κράτη της Μέσης Ανατολής προετοιμάζονται για την πιθανή διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εν μέσω απειλών από το Ιράν να εκδικηθεί τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του επικεφαλής του

πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι η «εκδίκηση αίματος» για τη δολοφονία είναι «σίγουρη», αναφέρει το CNN.com.

Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία, αλλά το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τη συμμετοχή.

Εκατοντάδες Λιβανέζοι ετοιμάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς τα έθνη κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το Σάββατο ενθάρρυνε τους πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν «να κλείσουν οποιοδήποτε εισιτήριο», καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν ή ακύρωσαν πτήσεις προς τη χώρα. Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση αξιολόγησε την ετοιμότητά της και τις επιλογές της σε περίπτωση που το Ιράν και οι περιφερειακοί πληρεξούσιοί του επιτεθούν, ενώ οι πολίτες προμηθεύονταν προμήθειες εν αναμονή μιας ιρανικής επίθεσης.

Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία του πολέμου στη Γάζα και να μετατοπίσουν σημαντικά την εστίαση μακριά από τον πολιορκημένο θύλακα, εάν τα αντίποινα από το Ιράν κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη. Μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, παρά την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η αρχή έγινε τον Απρίλιο

Το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν απευθείας πυρά για πρώτη φορά τον Απρίλιο μετά από έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών κατά τον οποίο οι δύο πλευρές απέφυγαν να χτυπήσουν η μία το έδαφος της άλλης. Το Ιράν εκτόξευσε 300 βλήματα στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, κατηγορώντας το ότι επιτέθηκε στο διπλωματικό του κτίριο στη Συρία νωρίτερα εκείνο τον μήνα. Το Ισραήλ απάντησε με περιορισμένο πλήγμα στο Ιράν . Ενώ η άνευ προηγουμένου ανταλλαγή περιοριζόταν εκείνη την εποχή, ένας άλλος γύρος μαχών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποτραπεί από την κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν το Ισραήλ σε περίπτωση άλλης ιρανικής επίθεσης. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin συζήτησαν ολοκληρωμένες στρατηγικές ασφάλειας για την προστασία του Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση τη Δευτέρα. Οι συζητήσεις περιελάμβαναν λεπτομερή σενάρια που σκιαγραφούσαν τόσο τις αμυντικές όσο και τις επιθετικές ικανότητες. Και ο Μάικλ Κουρίλα, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είπε σε ποια χώρα βρισκόταν η Κουρίλα ή σε όποια άλλη χώρα θα επισκεπτόταν.

Σε μια ύστατη προσπάθεια στη διπλωματία, οι περιφερειακές χώρες προσέγγισαν το Ιράν για να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τις εντάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί πέταξε την Κυριακή στην Τεχεράνη, ένα σπάνιο ταξίδι για έναν κορυφαίο αξιωματούχο της συμμαχικής μοναρχίας των ΗΠΑ. Ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί Κάνι για να συζητήσουν την «άνευ προηγουμένου και πολύ επικίνδυνη» περιφερειακή κλιμάκωση, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μεγάλο λάθος»

Όμως οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν υποχωρούν. Ο νεοεκλεγείς Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian είπε στον Safadi ότι η δολοφονία του Haniyeh ήταν ένα «μεγάλο λάθος του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) που δεν θα μείνει αναπάντητο», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν. Σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ισραήλ και ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει» για την αποφασιστικότητά του να το κάνει.

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει μια επίθεση από το βόρειο μέτωπό του. Το Ισραήλ δολοφόνησε τον Fu'ad Shukr, υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση στη δολοφονία 12 παιδιών με πύραυλο στην πόλη Majdal Shams στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι η δολοφονία του Σουκρ «ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές» και θα συναντηθεί με «αναπόφευκτη» απάντηση, υπονοώντας τον συντονισμό με άλλες περιφερειακές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν «και τα τσιράκια του» την Κυριακή ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη «να σταθεί απέναντί ​​τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα – μακριά και κοντά».

«Όποιος μας βλάπτει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η αυξανόμενη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ήταν ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου στη Γάζα και να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλο το Ισραήλ το Σάββατο, απαιτώντας μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα παρά τις περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια.

Μιλώντας σε εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Νετανιάχου είπε ότι έδωσε εντολή σε μια ισραηλινή αντιπροσωπεία να αναχωρήσει για το Κάιρο το Σάββατο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Είπε ότι το Ισραήλ έχει μια «σιδηρά δέσμευση» να επιστρέψει όλους τους ομήρους, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμο να κάνει πολύ δρόμο» για να κερδίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξέταζε τις επιλογές του να προετοιμαστεί για μια περιφερειακή επίθεση το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση «εξετάζει πιθανές ενέργειες που θα επέβαλαν ένα τίμημα στην περίπτωση απόπειρες του Ιράν και των πληρεξουσίων του να επιτεθούν στο Ισραήλ», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση την Κυριακή.

Ο Gallant είπε ότι το Ισραήλ ήταν «προετοιμασμένο πολύ δυνατά στην άμυνα - στην ξηρά και στον αέρα και είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα για να επιτεθούμε ή να αντιδράσουμε», επιμένοντας στη σημασία της ετοιμότητας για μια γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ενώ η χώρα διαθέτει «πολύ καλά αμυντικά συστήματα» και διεθνείς εταίρους που έχουν ενισχύσει την ανάπτυξή τους στην περιοχή, η άμυνα του Ισραήλ «δεν ήταν ερμητικά κλειστή».