Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαφωνεί έντονα με τους επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας του σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα και την αποκλιμάκωση των εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι από τον χώρο της άμυνας πιέζουν να προχωρήσει η συμφωνία, γράφουν οι Financial Τimes

Η διαμάχη στην κορυφή του ισραηλινού κατεστημένου έρχεται καθώς το εβραϊκό κράτος προετοιμάζεται για τα αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους τους για τις δύο δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας. 
Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου έχει σκληρύνει τις τελευταίες εβδομάδες τη στάση του Ισραήλ στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Χαμάς με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, θέτοντας σε κίνδυνο μια πιθανή συμφωνία που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που συνελήφθησαν κατά την επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν διαφωνίες απόψεων» σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας μεταξύ του Νετανιάχου και των ανώτατων αρχηγών ασφαλείας του, είπε πηγή που γνωρίζει τις ισραηλινές συζητήσεις.

«Αυτή τη στιγμή όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο [για το Ισραήλ] να επιτύχει μια συμφωνία, αλλά ο Νετανιάχου πρέπει να συμφωνήσει», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαφωνεί έντονα με τους επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας του σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα και την αποκλιμάκωση των εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι από τον χώρο της άμυνας πιέζουν να προχωρήσει η συμφωνία, γράφουν οι Financial ΤimesΔιεθνείς διπλωμάτες πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να ανοίξει το παράθυρο για μια συμφωνία αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας που υποστηρίζουν μια συμφωνία περιλαμβάνουν τον αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Herzi Halevi, τον επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea, κύριο διαπραγματευτή του Ισραήλ στις συνομιλίες και τον Ronen Bar, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι όλα τα στελέχη της άμυνας που ήταν παρόντα σε μια επίμαχη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης συμφωνίας.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant θεωρείται επίσης ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας, λέγοντας την Τετάρτη σε συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του ότι «είναι σημαντικό άμεσα να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων».

Ωστόσο, η δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος ήταν το κύριο σημείο επικοινωνίας της Χαμάς με τους μεσολαβητές, καταδικάστηκε από το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι οποίες είπαν ότι θα δημιουργήσει προσχώματα στις συνομιλίες.

Η διαμάχη μεταξύ του Νετανιάχου και των στελεχών έγινε γνωστή όταν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως το Channel 12 News, έκαναν γνωστή μια συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού και ανώτερων στελεχών ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

«Είστε αδύναμοι», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου. «Δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μια διαπραγμάτευση... Αντί να πιέζετε τον πρωθυπουργό, πιέστε τον [Yahya] Sinwar», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ως εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι μετά από 10 μήνες πολέμου, έχει προκληθεί αρκετή ζημιά στη Χαμάς ώστε να μην αποτελεί απειλή, έναν κρίσιμο στόχο του πολέμου.

Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι υπάρχει επί του παρόντος περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 115 ομήρων από την αιχμαλωσία, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων δεν είναι πλέον στη ζωή.

(από euro2day.gr)