Τι Κρύβεται Πίσω από την Νίκη του Εκλεκτού του Ράμα στην Χειμάρρα

Τι Κρύβεται Πίσω από την Νίκη του Εκλεκτού του Ράμα στην Χειμάρρα
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 7 Αυγούστου 2024 - 08:00

Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Χειμάρρα που έδωσαν την νίκη στον εκλεκτό του 'Έντι Ράμα, Βαγγέλη Τάβου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Τάβος συγκέντρωσε το 59% των ψήφων (4.858 ψήφοι), ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας τον οποίο στήριξε η ελληνική μειονότητα πήρε το 41% (3.400 ψήφοι). «Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας» των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας εγείρουν οι καταγγελίες από μέλη της Ελληνικής 

 

Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τονίζουν διπλωματικές πηγές. «Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Το «έγκλημα» ωστόσο ήταν προδιαγεγραμμένο από την στιγμή της φυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη μέχρι την απόφαση της καθαίρεσής του. Ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές με τις πράξεις του ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει η ραγδαία ανερχόμενη τουριστικά Χειμάρρα να περάσει σε ελληνικά χέρια. Διότι απλούστατα η Χειμάρρα αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου του για την τουριστική ανάπτυξη της Αλβανικής Ριβιέρας που ήδη έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Ο αριθμός των τουριστών στην Αλβανία αναμένεται να φτάσει φέτος έως και τα 10 εκατομμύρια, καθώς οι επισκέπτες επιλέγουν τις όμορφες παραλίες της σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος. Κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο ούτε από τους επενδυτές με πρώτο και καλύτερο τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος μέσω  της  εταιρείας του Affinity Partners ετοιμάζεται για επενδύσει άνω του 1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια.  Συγκεκριμένα οι επενδύσεις του Κούσνερ στην γειτονική χώρα αφορούν την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στο αλβανικό νησί Sazan (Νήσος Σάσων που παραχωρήθηκε  από την Ελλάδα στην Αλβανία το 1914). Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να μετατρέψει το νησί Sazan, που προηγουμένως χρησιμοποιούταν αποκλειστικά ως στρατιωτική βάση, σε ένα πολυτελές οικολογικό θέρετρο.  Την τεράστια αυτή επένδυση επιβεβαίωσε και η σύζυγός του,  Ιβάνκα Τραμπ, η οποία σε συνέντευξή της στον podcaster Lex Fridman υπεστήριξε ότι αυτή είναι μάλιστα ο εγκέφαλος του έργου. « Χτίζουμε, φέρνοντας τους καλύτερους αρχιτέκτονες, τις καλύτερες μάρκες», ανέφερε η Ιβάνκα. Σύμφωνα με την ίδια, το έργο για το τουριστικό συγκρότημα θα διαχειρίζεται η αλυσίδα πολυτελών θέρετρων Aman, η οποία διαθέτει πάνω από 30 ξενοδοχεία σε 20 χώρες και μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται  ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg, η Angelina Jolie και ο David Beckham. Επι πλέον, η Aman θα παρέχει στους τουρίστες που θα διαμείνουν σε αυτές τις πολυτελείς εγκαταστάσεις πιάτα από το ιταλοαμερικανικό εστιατόριο Carbone, ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια των VIP στην Νέα Υόρκη.

Οι πολυτελείς κατοικίες που σχεδίασε η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ θα σκαλιστούν σε κορυφές βράχων στο  νησί Σαζάν με θέα την Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια. Το νησί Sazan δεν είναι η μόνη επένδυση  που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία Affinity Partners του Κούσνερ στην Αλβανία.  Επιδιώκει επίσης να αναπτύξει τουριστικά και την χερσόνησο Zvernec, μια παράκτια περιοχή με περισσότερα από τρία μίλια παραλίας με λευκή άμμο. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει 10.000 μονάδες,  βίλες και δωμάτια ξενοδοχείων, σύμφωνα με το Forbes. Συνομιλίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για την κατασκευή 1.500 κατοικιών και ενός ξενοδοχείου σε μια εγκαταλελειμμένη γειτονιά που στέγαζε το κτίριο του Υπουργείου Άμυνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας πριν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ το 1999, στο Βελιγράδι.  Σημειωτέον ότι  ο γαμπρός και πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ έχει στενές σχέσεις με το Ριάντ, καθώς έλαβε 2 δισεκατομμύρια δολλάρια από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για να ξεκινήσει το Affinity Partners του με έδρα το Μαϊάμι λίγο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2021.  Νωρίτερα φέτος, ο Κούσνερ υπερασπίστηκε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο εξωτερικό και τους δεσμούς του με χρηματοδότες της Μέσης Ανατολής κατά την διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Μαϊάμι που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία μέσων ενημερώσεως Axios, επιμένοντας ότι η προσέγγισίς του στις επιχειρήσεις είναι ηθική και νόμιμη.

Συνάντηση Ράμα- μπιν Σαλμάν στην Αθήνα!

Πάντως δεν είναι μόνο ο Κούσνερ που έχει στενές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου. Είναι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος  συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την διάρκεια επίσημης επισκέψεως του τελευταίου στην Αθήνα.  Την ανακοίνωση για την συνάντηση έκανε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ο κατά τα άλλα λαλίστατος Έντι  Ράμα δεν προέβη σε καμία δήλωση παρά τα εκατομμύρια που του προσφέρουν οι Σαουδάραβες λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στο περιοχή-φιλέτο, Χειμάρρα. Εντούτοις, σύμφωνα με ανακοίνωση των τελευταίων «o Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ειλικρινή του εκτίμηση για την απόφαση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξει την χώρα του με ποσό 50 εκατομμυρίων δολλαρίων». Μάλιστα οι Σαουδάραβες τονίζουν ότι «πρόθεση του Επενδυτικού Ταμείου είναι να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Αλβανία ύψους 200-300 εκατ. δολαρίων». Και πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον που θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα των επενδυτών  τώρα που η Χειμάρρα τέθηκε και πάλι υπό τον έλεγχο του Ράμα. Είναι αλήθεια ότι πλέον διανοίγεται πλήρως ο δρόμος για το αλβανικό καθεστώς προκειμένου να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής και να τις εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν, κάνοντας πραγματικότητά τα επενδυτικά του σχέδια στην περιοχή.