Το Ισραήλ Κατηγορεί το Ιράν Ότι Στέλνει Όπλα για να Αποσταθεροποιήσει την Ιορδανία

Το Ισραήλ Κατηγορεί το Ιράν Ότι Στέλνει Όπλα για να Αποσταθεροποιήσει την Ιορδανία
energia.gr
Τετ, 7 Αυγούστου 2024 - 16:47

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, δήλωσε ότι ο διορισμός του Γιαχία Σινουάρ ως αρχηγού της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς αποδεικνύει ότι "το Παλαιστινιακό ζήτημα ελέγχεται πλέον πλήρως από το Ιράν και τη Χαμάς"

"Χωρίς ισραηλινή δράση στη Γάζα, η περιοχή θα έπεφτε εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, ο Αμπάς και η Παλαιστινιακή Αρχή επιβιώνουν μόνο λόγω των εντατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χαμάς και των υποδομών της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίες υποστηρίζονται και προωθούνται από το Ιράν", ανέφερε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, με ανάρτησή του στο X.

Ο Κατς κατηγόρησε ακόμη το Ιράν για διοχέτευση όπλων στην Ιορδανία για να "αποσταθεροποιήσει το ιορδανικό καθεστώς και στη συνέχεια να πλημμυρίσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και ολόκληρη την περιοχή με όπλα και χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου μετώπου τρομοκρατίας από τα ανατολικά εναντίον των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων του Ισραήλ". Ιουδαία και Σαμάρεια αποκαλούν οι Ισραηλινοί την κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη.

Ο κ. Κατς ανέφερε ότι υποστηρίζει την "παλαιστινιακή αυτοδιαχείριση" στη Δυτική Όχθη, αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρεί τον έλεγχο ασφαλείας στην περιοχή "για να αποτρέψει την ίδρυση ενός άλλου ιρανο-ισλαμιστικού εξτρεμιστικού προπυργίου και να επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να διαχειρίζονται τις εσωτερικές τους υποθέσεις".

"Οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει στη δημιουργία ακόμη ενός ιρανικού φυλακίου στην περιοχή, το οποίο θα αναφλεγεί μπροστά στον κόσμο και σε όλες τις χώρες της περιοχής. Ο κόσμος πρέπει να δει την πραγματικότητα όπως είναι και να στηρίξει το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον ιρανικό και εξτρεμιστικό ισλαμιστικό άξονα".

(από capital.gr)