Ember: Εφικτός ο Διπλασιασμός του Αιολικού Δυναμικού έως το 2030 - Μακριά ακόμα ο Τριπλασιασμός

Ember: Εφικτός ο Διπλασιασμός του Αιολικού Δυναμικού έως το 2030 - Μακριά ακόμα ο Τριπλασιασμός
energia.gr
Πεμ, 8 Αυγούστου 2024 - 11:31

Μια νέα έκθεση του think tank για την ενέργεια Ember διαπιστώνει ότι οι εθνικοί στόχοι των κυβερνήσεων καταλήγουν σε διπλασιασμό του παγκόσμιου αιολικού δυναμικού μέχρι το 2030, αλλά υπολείπονται του τριπλασιασμού. Το σημερινό άθροισμα των εθνικών στόχων για την αιολική ενέργεια το 2030 είναι 2157GW, δηλαδή 2,4 αύξηση από την ικανότητα των 901GW που καταγράφηκε το 2022.

Η επίτευξη του παγκόσμιου τριπλασιασμού της αιολικής ενέργειας θα απαιτούσε επιπλέον δυναμικότητα 585GW.
"Οι κυβερνήσεις στερούνται φιλοδοξίας όσον αφορά την αιολική ενέργεια, και ιδίως την χερσαία αιολική ενέργεια", δήλωσε η Katye Altieri, αναλύτρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ember.

"Εν μέσω της διαφημιστικής εκστρατείας της ηλιακής ενέργειας, η αιολική ενέργεια δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, παρόλο που παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και συμπληρώνει την ηλιακή ενέργεια".

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP28 τον Δεκέμβριο, οι χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) δήλωσε ότι η δράση αυτή αποτελεί τον "σημαντικότερο μοχλό" για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία και τη διατήρηση του στόχου του 1,5C σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αιολική δυναμικότητα θα πρέπει επίσης να τριπλασιαστεί τουλάχιστον.

Η έκθεση ανέλυσε τους εθνικούς αιολικούς στόχους για το 2030 σε 70 χώρες συν την ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 99% της σημερινής παγκόσμιας αιολικής ισχύος.

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι η παγκόσμια αιολική δυναμικότητα θα διπλασιαστεί και αυτό κυρίως επειδή η Κίνα αναμένεται να υπερβεί τους στόχους και ο υπόλοιπος κόσμος συνολικά είναι σε πορεία υποεκπλήρωσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του κλάδου, η Κίνα πρόκειται να τριπλασιάσει την αιολική δυναμικότητα έως το 2030 και θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων προσθηκών αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν μεγάλο χάσμα μεταξύ των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και αυτών που απαιτούνται για την επίτευξη των σημερινών στόχων τους για το 2030.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν σαφή στόχο, αλλά η μοντελοποίηση δείχνει ότι η αιολική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 2,6 φορές από 142GW το 2022 σε 369GW το 2030.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η κατασκευή 32GW αιολικής ενέργειας ετησίως από το 2024 έως το 2030.

Ωστόσο, ο σημερινός ρυθμός κατασκευής είναι πολύ χαμηλός - μόλις 6,4GW αιολικής ενέργειας προστέθηκαν το 2023.

Η Ινδία στοχεύει να κατασκευάσει 509GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 110GW αιολικής ενέργειας.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η κατασκευή 9,3GW αιολικής ισχύος ετησίως από το 2024 έως το 2030.

Οι ετήσιες αιολικές εγκαταστάσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ο σημερινός ρυθμός κατασκευής των 2,8GW το 2023 είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που απαιτείται.

Ο Ben Backwell, διευθύνων σύμβουλος της GWEC, δήλωσε: "Η αιολική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, κάθε εγκατεστημένο γιγαβάτ είναι ένα ακόμη βήμα προς έναν σίγουρο πράσινο κόσμο.

"Οι στόχοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό μιας κατεύθυνσης, αλλά το μόνο πράγμα που πραγματικά καταπολεμά την κλιματική αλλαγή, προσφέρει καθαρή βιομηχανία και παρέχει ασφαλή ενέργεια είναι η πραγματική δράση που υλοποιεί αυτούς τους στόχους".