Επίσης, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 19,705 MWh και οι εισαγωγές στις 21,992 MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η παραγωγή με λιγνίτη έφθασε και στο 14% (809 MWh) σε ωριαία βάση, στις 09:00 σήμερα το πρωί, για να υποστρέψει σε πιο χαμηλά επίπεδα (10%) δύο ώρες αργότερα. Την ίδια ώρα, (11:00 το πρωί), η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κορυφώθηκε στο 51% (2.441 MWh), ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ ενισχύεται στο 37% (1.773 MWh).
Στην ευρύτερη γειτονιά μας, η εικόνα στις προημερήσιες αγορές δεν είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας. Στην Ιταλία, η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού έχει φθάσει στα 133,75 ευρώ/MWh, ενώ στα 133,14 ευρώ/MWh έχει διαμορφωθεί η ΤΕΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Στην Σερβία η τιμή της χονδρικής ηλεκτρισμού κινείται στα 126,54 ευρώ/MWh, στην Αλβανία στα 148,49 ευρώ/MWh και μόνον η Τουρκία παραμένει χαμηλά, στα 72,69 ευρώ/MWh.
Ως συνήθως, για να ανακαλύψουμε πραγματικά χαμηλές τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε στην Γαλλία όπου η ευρεία συμβολή των πυρηνικών σταθμών στην ηλεκτροπαραγωγή διατηρεί τις τιμές στην προημερησία αγορά, στα 31.01 ευρώ/ΜWh, και ασφαλώς, στις αγορές της Σκανδιναβίας, όπου η χαμηλότερη τιμή βρίσκεται στα 9,24 ευρώ/MWh (Φινλανδία).
Αναζητώντας τις αιτίες για την ακρίβεια
Οι όροι και οι κανόνες της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 6 χρόνια στην Ευρώπη, υπαγορεύουν ότι όσο περισσότερο σύνθετο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής διαθέτει μια χώρα, τόσο χαμηλότερες χρεώσεις θα προσφέρει στους καταναλωτές της. Το παράδειγμα της Ρουμανίας, για να μείνουμε στη γειτονιά μας, δεν επιβεβαιώνει όμως αυτή την παραδοχή. Αντιθέτως, η στήριξη στην παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς (Γαλλία) έχει μετρήσιμο θετικό αποτέλεσμα για τις τιμές του ηλεκτρισμού. Η διαφορά με την Γερμανία είναι ενδεικτική. Σήμερα Πέμπτη, η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Γαλλία είναι όπως προαναφέρθηκε, στα 31,1 ευρώ/MWh και στην Γερμανία, που επέλεξε να σβήσει τις πυρηνικές μονάδες της και να πορεύεται με φυσικό αέριο, ΑΠΕ και κάρβουνο, στα 93,15 ευρώ/MWh.
Γράφοντας για φυσικό αέριο, το energia.gr επισημαίνει μια νέα «απόπειρα» για κλιμάκωση των τιμών του ορυκτού καυσίμου. Από χθες, τα futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στο, TTF, αυξήθηκαν για να φθάσουν ακόμη και στα 38,50 ευρώ/MWh, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό από την αρχή του έτους. Από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 8/8, οι τιμές αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο κυμαίνονται, ενδοσυνεδριακά, στα ίδια επίπεδα (38,465 ευρώ/MWh).
Προφανώς, οι αιτίες θα πρέπει να εντοπιστούν στις «ανησυχίες» των αγορών για το από μακρόν επαπειλούμενο στρατιωτικό χτύπημα αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά και η απειλή για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, μετά τις επιθέσεις των Ουκρανών στο Κουρσκ, όπου βρίσκεται ο μετρητικός σταθμός μεταφοράς αερίου προς την ΕΕ. Ωστόσο, το Κίεβο έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το ρωσικό φυσικό αέριο μεταφέρεται χωρίς προβλήματα προς την Ευρώπη.
(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων έξι μηνών, στις 8/8/2024. Πηγή: FT.com)
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του πετρελαίου, καταγράφουν ανοδική τροχιά από το μέσον των χθεσινών διαπραγματεύσεων, αντιδρώντας στους ίδιους φόβους (κλιμάκωση της σύρραξης στην Μέση Ανατολή). Ήδη οι τιμές των futures του Brent, του διεθνούς benchmark ενισχύονται ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό +2,42%, στα 78,33 δολάρια ανά βαρέλι, σχεδόν 1,5 δολάριο περισσότερο απ’ ό,τι την ίδια ώρα χθες, Τετάρτη, 7 Αυγούστου.
Οι ανησυχίες των αγορών για το τεταμένο κλίμα στην Μέση Ανατολή ωθεί ορισμένους αναλυτές στην εκτίμηση ότι σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι, αν και ανάλογες προβλέψεις τους κατά το παρελθόν, δεν επιβεβαιώθηκαν.
Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθούν να παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αργού στον κόσμο (το 2023 παρήγαγαν το 16% της παγκόσμιας παραγωγής, έναντι 12% από την Σαουδική Αραβία, ή 19,4 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα πετρελαίου και υγρών φυσικού αερίου, ήτοι, 8 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από την Σαουδική Αραβία και άλλα τόσα περισσότερα από την Ρωσία), ο κίνδυνος μιας απότομης κορύφωσης των τιμών στις διεθνείς αγορές θα περιορίζεται αισθητά.
Οι τιμές στην αντλία
Η συνεχιζόμενη παραμονή των τιμών του Brent κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, υποχρεώνει τα διυλιστήρια και τις εταιρείες πετρελαιοειδών στην Ελλάδα να μειώνουν –απρόθυμα- τις τιμές στην αντλία.
Έτσι για σήμερα, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών έχει διαμορφωθεί στο 1,819 ευρώ ανά λίτρο από 1,823 ευρώ ανά λίτρο, χθες Τετάρτη, αλλά στα νησιά, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς καμία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν στέκεται ικανή να τιθασεύσει το «θηρίο» της ακρίβειας στην αντλία.
Αποτέλεσμα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο Νομό Κυκλάδων που ήταν χθες 2,111 ευρώ ανά λίτρο, μια ημέρα αργότερα βρίσκεται στα 2,112 ευρώ ανά λίτρο! Την ίδια ώρα στην Κύπρο, η μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Λευκωσίας που πωλούταν χθες προς 1,491 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα διατίθεται προς 1,489 ευρώ ανά λίτρο και σε εκείνα της επαρχίας Λεμεσού προς 1,499 ευρώ ανά λίτρο…