Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το 2025 πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου για τη θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων για τους βαθμολογητές των εταιρικών επιδόσεων σε θέματα ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνηση), βάσει κριτηρίων που οδηγούν στην κατανομή κονδυλίων ύψους πολλών δις δολαρίων σε επενδύσεις που κρίνονται ως βιώσιμες

Σήμερα, οι βαθμολογητές ESG καλούνται να συμμορφωθούν με έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς, που θεωρείται ως μια πρόχειρη λύση πριν θεσπιστούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανοί υποχρεωτικοί κανόνες σαν αυτούς που ισχύουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς θέλει να εδραιώσει τη Βρετανία ως παγκόσμιο ηγέτη στα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση της έλλειψης διαφάνειας πίσω από τις αξιολογήσεις ESG, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια ρύθμισης των παρόχων αξιολόγησης και υποσχέθηκε να ρυθμίσει τον τομέα.

«Η Ρέιτσελ Ριβς ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια διαβούλευση του κλάδου σχετικά με ένα νέο ρυθμιστικό καθεστώς για τους παρόχους αξιολόγησης ESG και να προωθήσει νομοθεσία το επόμενο έτος», ανέφερε το υπουργείο. «Η νέα προσέγγιση θα τονώσει την ανάπτυξη, θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας πιο καθαρής οικονομίας και θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα δεν θα τιμωρούνται από αδιαφανείς αξιολογήσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Σύνδεσμος Αειφόρων Επενδύσεων και Χρηματοοικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSIF), ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός θα πρέπει να βοηθήσει στο να γίνει κατανοητή η εσωτερική λειτουργία του κλάδου, καθώς οι βαθμολογητές μπορεί μερικές φορές να καταλήγουν σε πολύ διαφορετικές αξιολογήσεις για την ίδια εταιρεία, προκαλώντας σύγχυση στους επενδυτές.

Ο σύμβουλος Hymans Robertson είπε ότι η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στους παρόχους αξιολογήσεων θα είναι χρήσιμη εάν βελτιώσει τη διαφάνεια, αλλά δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε εκείνους που χρησιμοποιούν τα υποκείμενα δεδομένα ESG για τους σκοπούς της δημιουργίας επενδυτικών προϊόντων. Το υπουργείο είπε ότι ο νόμος θα ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις για τις αξιολογήσεις ESG από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε νωρίτερα φέτος έναν Κανονισμό για τη ρύθμιση των αξιολογήσεων ESG, ευθυγραμμισμένο με τις συστάσεις της IOSCO.

Οι S&P Global, Moody's, MSCI, London Stock Exchange Group και η Sustainalytics είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων αξιολογήσεων ESG. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εντείνει τη θέσπιση κανόνων στον τομέα της ESG, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων από εταιρείες, για να καταπολεμήσουν το greenwashing ή τα πράσινα διαπιστευτήρια που διογκώνονται για την προσέλκυση επενδύσεων.