Ως μία μεγάλη επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάϊντεν μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της Qcells να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών στην πολιτεία της Τζόρτζια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 1,45 δις δολάρια από ομοσπονδιακούς πόρους, καθώς η επιχείρηση θα μεταφέρει την παραγωγή της από την Κίνα στις ΗΠΑ ώστε να αποφύγει τους δασμούς

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα δάνειο υπό προϋποθέσεις προς την νοτιοκορεατική Qcells. Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί στην κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει τις ράβδους (ingots) και τις φέτες (wafers) πυριτίου που χρησιμοποιούνται στα ηλιακά πάνελ. Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στην επαρχία Cartersville, με προβλεπόμενη παραγωγή 3,3 GW σε φωτοβολταϊκά ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Qcells διαθέτει ακόμα μία μονάδα στην Τζόρτζια, στην επαρχία Dalton, η οποία είναι η μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής ηλιακών πάνελ στο δυτικό ημισφαίριο. Σε συνδυασμό με τη νέα υποδομή, η επιχείρηση θα μπορεί να παράγει 8,4 GW φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με δηλώσεις, η Qcells αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή της εντός των ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, και οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν ασχέτως του ποιος θα τον διαδεχθεί. Εντός του 2024, ο Μπάϊντεν είχε εγκρίνει την αύξηση των δασμών στα φωτοβολταϊκά από το 25% στο 50%, εγείροντας ανησυχίες στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλιακών πάνελ και ανταλλακτικών, η περαιτέρω ανάπτυξη των σχετικών υποδομών είναι πολύ πιο ασφαλής.