Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας συνεχίστηκε την Πέμπτη παρά τις συγκρούσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας κοντά στον μοναδικό σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου που εξακολουθεί να στέλνει ρωσικό φ. αέριο δυτικά προς την Ευρώπη. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές εμφανίστηκαν την Τετάρτη ότι η Ουκρανία κατέλαβε τον σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου Sudzha στη ρωσική περιοχή

του Κουρσκ, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων τις τελευταίες ώρες αφότου ουκρανικά στρατεύματα πέρασαν στο ρωσικό έδαφος με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ουκρανικές χερσαίες επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές στην άλλη πλευρά των συνόρων συνεχίστηκαν την Τετάρτη για δεύτερη ημέρα, αναγκάζοντας τη Ρωσία να εκκενώσει κατοίκους από την περιοχή του Κουρσκ, προκαλώντας αντιδράσεις κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις επιθέσεις.

Οι αναφορές για κατάληψη από τα ουκρανικά στρατεύματα των σταθμών μεταφοράς και μέτρησης φυσικού αερίου Sudzha στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Μετά το κλείσιμο του σημείου εισόδου Sokhranivka για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, η Gazprom αναγκάστηκε να εκτρέψει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί να στείλει στο σημείο εισόδου Sudzha.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει στα τάρταρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ορισμένοι ευρωπαίοι πελάτες στην κεντρική Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων της Σλοβακίας και της Αυστρίας- συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της διαδρομής μέσω Ουκρανίας και ενός αγωγού μέσω Τουρκίας.

Την Πέμπτη συνεχίστηκε η διαμετακόμιση φυσικού αερίου στο Sudzha για παράδοση δυτικά στην Ευρώπη.

"Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας στον όγκο που επιβεβαίωσε η ουκρανική πλευρά μέσω του σταθμού μέτρησης αερίου Sudzha - 37,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (1,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) από τις 8 Αυγούστου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας πληροφοριών ENTSOG δείχνουν επίσης ότι η ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία προς την ΕΕ παραμένει αδιάλειπτη.

Λόγω των ανησυχιών για τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τους λίγους εναπομείναντες πελάτες του στην Ευρώπη, τα ολλανδικά TTF Natural Gas Futures, ο δείκτης αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτινάχθηκαν κατά 5% την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής για το 2024 και αυξάνονταν κατά 3,5% στις 13:23 στο Άμστερνταμ την Πέμπτη.