Το Μαρτύριο της Σταγόνας

Οι δύο μεγάλοι πόλεμοι που διεξήγαγε το Ισραήλ ύστερα από επίθεση των αραβικών κρατών –το 1967 και το 1973– χαρακτηρίζονταν από ταχύτητα και εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα. Η «Επιχείρηση Ειρήνη στη Γαλιλαία», επικεφαλής της οποίας ήταν ο τότε υπουργός Αμύνης Αριέλ Σαρόν, εναντίον των παλαιστινιακών στρατιωτικών δυνάμεων διήρκεσε τρεις μήνες, από τις 6 Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου 1982. Εχουν περάσει μήνες από τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μετά τη δολοφονική επίθεσή της εναντίον αμάχων πολιτών στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, δίχως να έχει επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει. Κάτι θα πρέπει να σημαίνει αυτό. Οπως επίσης και το γεγονός ότι πολίτες του Ισραήλ συχνά διαδήλωναν μέχρι προσφάτως εναντίον του πολέμου. Αλλά «ο κ. Νετανιάχου είναι ένας επίμονος ποδηλάτης, που εάν σταματήσει να κινείται θα πέσει», έλεγε ένας πολύπειρος Ανατολίτης σε Ελληνα φίλο του, πριν από λίγες ημέρες.

energia.gr
Παρ, 9 Αυγούστου 2024 - 15:08

 

Και η ριψοκίνδυνη αυτή «ποδηλασία» οδήγησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να οργανώσει τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη, και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Ο κίνδυνος διευρύνσεως της συγκρούσεως θορύβησε τους Αμερικανούς, οι οποίοι αγωνίζονται να πείσουν την Τεχεράνη να απαντήσει «λελογισμένα» στη δολοφονία του Χανίγια από τους εκτελεστές του Τελ Αβίβ.

Ομως οι Ιρανοί δεν βιάζονται. Μπορεί η Δύση να τους θεωρεί αναχρονιστικά κατάλοιπα, αλλά έχουν «αυτοκρατορική εμπειρία» αιώνων και έχουν θέσει σε εφαρμογή «το μαρτύριο της σταγόνας», με τους κατοίκους του Ισραήλ σε κατάσταση νευρικής κρίσεως να αναμένουν την εξαγγελθείσα επίθεση.

Παράλληλα, ως πρακτικοί πολιτικοί κινούνται με δεξιότητα. Πριν από λίγες ημέρες, προς μεγάλη δυσφορία των ΗΠΑ, ο γραμματεύς του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενότατος συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέφθηκε την Τεχεράνη και ανακοίνωσε την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών.

Ενώ επιπλέον έχει αρχίσει η παράδοση αντιαεροπορικού και άλλου ρωσικού πολεμικού υλικού στο Ιράν. Επειτα από δεκαετίες, η Μόσχα επανέρχεται στη Μέση Ανατολή, εξασφαλίζοντας διά της Τεχεράνης ανάχωμα αποσταθεροποιητικής διεισδύσεως των ΗΠΑ στον Καύκασο και γενικώς στα νότια σύνορα της χώρας. Εδώ βρισκόμαστε επί του παρόντος, τελούντες εν αναμονή των εξελίξεων.


(του Κώστα Ιορδανίδη, από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)