Οι παραγωγοί πετροχημικών στην Ευρώπη και στην Ασία αγωνίζονται να επιβιώσουν, διότι η επί χρόνια αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Κίνας και το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους επί διετία

Η κατάσταση αυτή γεννά πιέσεις, αναγκάζοντας τις εταιρείες να ενοποιηθούν. Η αδυναμία του κλάδου είναι ανησυχητική για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου, η οποία θέλει να διατηρήσει τα κέρδη της, ενόσω σταδιακά λόγω πράσινης μετάβασης η ζήτηση για καύσιμα κίνησης θα ελαττώνεται. Μεγάλες πετρελαϊκές στην Ασία και στην Ευρώπη πωλούν περιουσιακά στοιχεία, κλείνουν παλαιότερα εργοστάσια και μετασκευάζουν εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιούν φθηνότερες πρώτες ύλες, ήτοι αιθάνιο αντί για νάφθα, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου και αναλυτές. Οι ανωτέρω όμιλοι οφείλουν να ενοποιήσουν έτι περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα σε αιθυλένιο και προπυλένιο, διότι αναμένεται να συνεχιστεί η υπερπροσφορά για χρόνια με νέα εργοστάσια στη Μ. Ανατολή και στην Κίνα, ακόμη και όταν η κινεζική οικονομία παραπαίει. Το αιθυλένιο και το προπυλένιο, παράγωγα πετρελαίου, είναι βασικές πρώτες ύλες για την κατασκευή πλαστικών, βιομηχανικών, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων ευρείας χρήσης.

Η εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων Consultancy Wood Mackenzie εκτιμά ότι περίπου το 24% της παγκόσμιας πετροχημικής παραγωγικής ικανότητας κινδυνεύει να παύσει οριστικά έως το 2028 λόγω ασθενικών περιθωρίων κέρδους. «Αναμένουμε ότι ο εξορθολογισμός στην Ευρώπη και στην Ασία θα συνεχιστεί σε αυτόν τον κύκλο», δήλωσε ο Ερέν Σεντίκαγια, συνεργάτης της McKinsey & Company. Οι όμιλοι πετρελαιοειδών της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες αντιξοότητες, διότι η υπερπροσφορά πιθανόν να συνεχιστεί, εφόσον ορισμένες εταιρείες αδυνατούν να περιορίσουν την παραγωγή σε νέες μονάδες και σε εργοστάσια ενσωματωμένα σε ευρύτερες δραστηριότητες. «Από το 2022 μια σειρά παραγόντων κατέστησε το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο δύσκολο, συμπεριλαμβανομένης της ελαττωμένης εγχώριας ζήτησης, καθώς και της δραστικής υπερπροσφοράς λόγω των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας», δήλωσε η Mitsui Chemicals. Τα περιθώρια κερδών της παραγωγής προπυλενίου στην Ασία αναμένεται να υποχωρήσουν δραστικά κατά μέσον όρο περίπου 20 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. Στην Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθούν από πέρυσι σε περίπου 300 δολάρια ο τόνος το 2024, δηλαδή 30% χαμηλότερα από το 2022, ενώ αντιθέτως στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%, σε περίπου 450 δολάρια ανά τόνο φέτος. Οι παραγωγοί προπυλενίου των ΗΠΑ είναι θωρακισμένοι έναντι της περιστολής των περιθωρίων κέρδους, διότι υπάρχουν άφθονες πρώτες ύλες εντός συνόρων, που προέρχονται από φθηνότερα υγρά φυσικού αερίου, όπως το αιθάνιο, τόνισε ο Κάι Σεν Τσονγκ, αναλυτής της WoodMac. Τέλος, ενόσω η παραγωγή και οι εξαγωγές από τη Μ. Ανατολή, την Κίνα και τις ΗΠΑ αυξάνονται, οι εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ασίας διερευνούν νέες αγορές, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ.

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)